Свързани новини

08.05.2019 18:05

Обжалват 2-те г. затвор за депутата-убиец с къщи за гости

Видян 3816 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Адвокатите на народения представител в този парламент Димитър Гамишев поеха битка срещу ефективното наказание, което съдът му наложи. Припомняме, че герберът, наречен преди година при оставката му "достоен" лично от Цветан Цветанов, получи на 23-ти март присъда от 2 г. затвор за пътен инцидент от 2014 г., при който загина пешеходец. Той е обвиняем по чл.343(в) от НК за причиняване на смърт по непредпазливост (към наказателна отговорност по същия член е привлечен и лидерът на ДОСТ Лютви Местан). Според обвинението Гамишев е карал с превишена скорост (б.р. 68 км/ч при разрешени 50) в населено място. Сега магистратите постановиха, че Гамишев ще трябва да излежи срока в Самораново. Присъдата вече е обжалвана, преди реално да е влязла в сила.


Източник на 19’ предостави жалбата на адв. Мария Михайлова, която е защитник на подсъдимия ексдепутат. В нея тя поиска отмяна на наказанието и постави под съмнение неговата справедливост. Това препотвърждава, че съдът наистина му наложи 2 години лишаване от свобода за Гамишев. От факсимилето, предоставено на 19’ се вижда, че присъдата е била огласена на 23.03.2019г., а значи е обнародвана преди дни и може да се оспори. „Обжалвам пред Вас присъдата в законопоставения срок и Ви моля да проверите законността, обосноваността и справедливостта на невлязлата в сила присъда”, пише Михайлова.


„На основание чл. 334 т. 2 от НПК ви моля да отмените присъдата на Окръжен съд Благоевград по НОХД № 342/2016 г. по описа на същия съд и да постановите нова, с която да оправдаете подзащитния ми – Димитър Николов Гамишев”, настоява тя в жалбата си до магистратите.


Напомняме, че сега обжалваната присъда на Гамишев касае самоедин епизод от криминалната хроника около него. В края на март м.г. той беше принуден да напусне НС, след като се оказа, че през 2016 г. е прехвърлил фирма на малоимотно лице. Оставката му беше поискана от БСП.  Тогава в декларация от опозицията го обвиниха в извършване на измами с ДДС. Разследване на Биволъ показа, че ексдепутатът е ощетил хазната чрез НАП. Негова фирма отчита внушителни нетни приходи от продажби  – 1,7 млн. за 2013 г. 1,2 млн. за 2014, нараснали тройно с връщането на ГЕРБ на власт - 3,5 млн. за 2015 г. В същото време фирмата дължи на хазната 195 774 лв.


19’ беше от първите, които разказаха как Гамишев, който е от благоевградската  листа на Цветан Цветанов е продал затъналата в дългове фирма на незимотно лице и по този начин е ощетил държавата с 200 хил. лв. След скандала той насочва цялата си енергия в семейния бизнес.


Оказва се, че фамилията на Гамишев има няколко къщи за гости, в които са налети поне 700 000 лв.  – по европрограмата през ДФЗ, държани от снахата и съпругата му – всичките в безмилостно застрояваното красиво старо село Лещен и околността.


Преди няколко години по програмата за селски райони снахата на Димитър и Боянка Гамишеви – Ангелина, получи 300 000 лв. за къща за гости в селото. Като управител тогава на фирма Ники тур-99 Д. Гамишев вдигна в Лещен още 2 къщи – Лещенски рай и Лещенски перли, а същата фирма, вече управлявана от бащата на ексдепутата Никола Гамишев, подаде молба за изработване на комплексен проект за инвестиционна инициатива /КПИИ/ да направи на съседен парцел механа и зона за релакс. КПИИ позволява да се проведат съвместно процедурите по устройствено планиране и по разрешаване на строителството и се използва от инвеститори, които имат намерение незабавно да реализират планирания строеж. Той започна преди да има разрешителни, но ги получава само ден след поискване.


Освен в Лещен, сем. Гамишеви работят и по разширяване на хотелиерския си бизнес в хаджидимовското с. Гайтаниново. Там съпругата на ексдепутата – Боянка, също има 3-етажна къща за гости с 400 000 лв. по европроект. Тя заяви намерението си да добави към нея открит басейн.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Десислава 30.06.2019 14:08

    Прокуратура и съд дори не търсят Цветан Василев, който открадна милиарди, така че явно у нас няма правосъдие!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец