Свързани новини

08.05.2019 13:31

Иран се оттегли частично от ядрената сделка

Видян 1091 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Иран предаде на посланиците на Великобритания, Германия, Европейския съюз, Китай и Франция писма, че се оттегля частично от ядреното споразумение от 2015 г., съобщи иранската телевизия. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф ще се срещне по-късно днес в Москва с руския си колега Сергей Лавров, за да му връчи подобно писмо, пише Сега. Преди година американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението, което предвиждаше отмяна на икономическите санкции срещу отказ от обогатяване на уран.

В реч по националната телевизия президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че страната му ще възобнови производството на високообогатен уран. Той даде на Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, както и на ЕС срок от 60 дни да изпълнят обещанието си да защитят петролния и банковия сектор на Техеран от санкциите на Вашингтон.

Рохани също така съобщи, че Иран ще почне отново да трупа запаси от обогатен уран и тежка вода, а няма повече да продава излишъка си от тях на други страни, както се изисква от ядреното споразумение. "Ако петте страни се включат в преговори и помогнат на Иран да постигне печалбите си в петролния и банковия сектор, Иран ще възобнови изпълнението на ангажиментите си по ядреното споразумение", заяви Рохани.
Ако 60-дневният срок изтече без предприети действия, Иран ще спре воденото от Китай препроектиране на ядрения му реактор с тежка вода в Арак. Такива реактори произвеждат плутоний, който може да се използва за ядрени оръжия.
Съгласно ядреното споразумение Иран може да държи запаси от не повече 300 кг нискообогатен уран. Преди споразумението страната е имала 10 000 кг високообогатен уран. В момента споразумението разрешава на Иран да обогатява уран само до 3,67% чистота, която може да се използва за захранване на ядрена централа за граждански цели. Необходимата за ядрени оръжия чистота на урана е 90%.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец