Свързани новини

07.05.2019 15:35

Иво Христов: За мнозинството българи ГЕРБ е партията на корупцията

Видян 1628 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Центърът на моята кампания е човекът". Това заяви в интервю за EUelectionsBulgaria.eu кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за България" Иво Христов. Той обясни, че  Европа е родина на хуманизма, а самата дума е изхвърлена от речника на ЕС. "Европа е земята на свободомислието, дължи възхода си на свободата и критицизма, а днес те са под натиска на конформизма и политкоректността", каза той.  "Трябва да се водим от великата европейска култура – политическа и духовна, - а не да се поддаваме на натиска отвън. Да кажем, социалната държава с нейните отпуски, гаранции, обезщетения, е част от политическите завоевания на Европа. И трябва да бъде отстоявана, а не разграждана", обясни Христов. Той подчерта, че ЕС трябва да поставя социални стандарти на външните си партньори, а вместо това се поддава на корпоративния натиск, който разгражда социалната държава.


Иво Христов заяви, че на предстоящите избори  за България залозите са два. "Първият е национален - дали в страната ще се създаде нова политическа ситуация. Ако опозицията  БСП победи, това отваря перспективата за предсрочни избори и политическа промяна, която българите очакват. Вторият залог е- как българите ще възприемат Европа в бъдеще", подчерта той. По думите му понастоящем сме свидетели на парадокс - ЕНП от години афишира безрезервна подкрепа за управляващата партия ГЕРБ; Борисов приватизира европейската тема за национална употреба; същевременно ГЕРБ затъна в безброй грандиозни корупционни скандали. ЕК. "В този смисъл, уж проевропейската партия ГЕРБ, в очите на огромното мнозинство от българите, е партията на корупцията, а това дискредитира самата европейска идея", заяви той. По думите му в последните дни Брюксел е дал знак, че не възнамерява да отменя Механизма за сътрудничество и проверка и по този начин поставя под въпрос върховенството на закона в България. Той допълни, че същевременно Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП и ГЕРБ за председател на ЕК, се обяви за орязване на еврофондовете на страните, в които няма върховенство на закона. Според него така ПП ГЕРБ се оказва двойно опасна за България: хем подрива върховенството на закона, хем подкрепя Вебер, който мисли да ни санкционира за този грях. "Времето на политическия блъф, че ГЕРБ е българският партньор на Брюксел отминава, защото партията вече дискредитира самата ЕНП. Толерансът ще свърши с изборите, след това ЕНП ще очаква промени в партията на Борисов-Цветанов. Но за тях е вече късно", категоричен бе той.


Иво Христов подчерта, че сегашното ръководство на БСП проявява характер и самостоятелност. Той коментира, че Европа е свикнала в България да си има работа с безпроблемни "йесмени".  "Не мисля, че отхвърлянето на Истанбулската конвенция е антиевропейско поведение. Стори го не само БСП, но и КС на България, в който заседават пет жени", наблегна той.


Иво Христов обясни, че ЕС трябва да гарантира свободата и достойните доходи на своите граждани. По думите му това означава да се материализират принципите, заложени в Европейския стълб на социалните права; да се гарантира достъпа до обществени услуги като електроснабдяване и водоснабдяване, което страна като Словения вече вписа в конституцията си; да се разширят възможностите на държавите в икономиката; да се въведе законодателство срещу офшорните зони, където изтичат парите на европейците; да се таксуват финансовите транзакции, защото бързото мигриране на парите опустошава производствения сектор и застрашава работните места. "По темите, свързани с демокрацията: днес европейският гражданин се чувства много отдалечен от Брюксел, което вече поражда недоверие и ропот. За да обуздаем разрушителните крайности, трябва да създадем възможности гласът на гражданите да бъде чуван. Петиции с нисък праг да подлежат на разглеждане. Не бива да дамгосваме, преди да сме изслушали. Считам, че Брюксел трябва радикално да опрости и очовечи езика, на който общува с хората, за да бъде разбран", заключи Иво Христов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни