Свързани новини

07.05.2019 10:25

Само 1.5% усвоени от европарите за чист въздух

Видян 2027 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По програма Околна среда България досега е получила само 1.7 млн. лв., сочи справка на в. Сега.


1,5г. преди края  на програмния период 2014-2020г. страната ни е успяла да получи точно 1.55%, от средствата, предназначени за борба с фините прахови частици и замърсяването%, при положение че бюджетът по мярката е над 115 млн. лв, а България е страната с най-мръсен въздух в ЕС и с 4 града в Топ 10. Екологичната програма Околна среда  разполага общо с бюджет от над 3.4 млрд. лв., но към момента от нея реално са усвоени едва 17.09%.


Общо по всички направление договорените пари са 50%. Те са предназначени както за актуализиране на общинските програми, така и за конкретни мерки за подобряване на качеството на въздуха - като подмяна на печките на твърдо гориво с екоалтернативи. Такива проекти имат София и Монтана, които са сключили договорите си през март и април, но усвоени пари засега няма, показва още справката. Пари са получени единствено от агенция Околна среда, която е усвоила над 600 000 лв. за изграждането на система, която да следи смога в реално време.


Относително добре се представяме по мярката Отпадъци, по която най-общо трябва да бъдат изградени инсталации за третиране на битовите отпадъци. Усвоени са 17.79% при общ бюджет от над 560 млн. лв. Съществено няма движение с европарите по друг правителствен приоритет - свлачищата и наводненията.


Краят на програмния период наближава и с всяко отлагане рискът за претупване на проектите или дори за загуба на средства расте, макар средства да могат да се разплащат до 3 г. след изтичането.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Съвсем не лек ден в бизнеса

Съвсем не лек ден в бизнеса, възможни са машинации от