Свързани новини

06.05.2019 15:23

Световните медии: Папата призова България да приеме мигрантите

Видян 2317 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


 Негативно отношение към бежанците и към Римокатолическата църква са акцентите в световните медии при отразяването на посещението на папа Франциск у нас.  Някои от статиите, написани в сътрудничество с български журналисти, наблягат и на факта,че България е страната с най-задълбочаващата се демографска криза и най-ниския стандарт на живот в ЕС.
Папа Франциск, който пристигна у нас за двудневно посещение призова България „да не затваря сърцето си към мигрантите, които търсят подслон в Европа, за да избягат от войната и мизерията в страните си”, пишат всички световни издания.
"До всички българи, които са запознати с драмата на емиграцията, с цялото ми уважение ви призовавам да не затваряте очите, сърцата и дланите си - в унисон със своите традиции - до тези, които чукат на вратата ви", заяви той.
На свой ред външният министър на България  Екатерина Захариева коментира в ефира на bTV, че призивът на папа Франциск е интерпретиран погрешно. „Това беше призив да се подаде ръка на хората, бягащи от война. "Подайте ръка" не означава: "Oтворете границата си всеки да дойде". Всеки, който бяга от война, трябва да отиде на контролно-пропускателния пункт, а не да минава тайно със стълби”, посочи тя в предаването Тази сутрин.  Захариева каза, че посещението на Папата е голямо признание за българската политика и реклама за България. “Това, което казах на папата е, че външните министри сме му големи фенове”, похвали се още тя, сякаш не е външен министър, а "кифла".
Същевременно New York Times пише, че Папата е отправил посланието си пред една от "най-враждебните към мигранти" нации на континента, поставяйки се в остра опозиция и с правителството, и с църквата. Отбелязва се, че Папата за първи път отправя подобен призив в държава с толкова малък брой католици, която толкова ясно се разграничава от подобни позиции.
Washington Post пък иронизира, че "център-дясната проевропейска управляваща коалиция" съдържа три националистически, антимиграционно настроени партии, които предвождат враждебните нагласи на населението. Правителството призова ЕС да затвори границите си за мигранти и прекъсна достъпа през границата си с Турция с ограда от бодлива тел", пишат от изданието.

Американската телевизия ABC също отбеляза призива на Папата и коментира задълбочаващата се демографска криза в страната.
Свободна Европа посочва, че папата е бил приет "студено" в страната ни и че отношението към Римокатолическата църква у нас е по-скоро негативно.
"Папа Франциск се опита да преодолее напрежението между православния и римокатолическия клон на християнството. Светия синод на БПЦ отказа всякаква възможност да се помоли заедно с папата", пишат те.  
Дойче веле също отбеляза посещението на Папата у нас с подобен акцент. Съобщава, че Папа Франциск е призовал българите да отворят сърцата и домовете си към "добронамерените мигранти" и да осъзнаят, че бягат от война и бедност, за "да намерят нови възможности или поне безопасност".
Като потвърждение на написаното от световните медии, които никак не ни правят добра реклама на втория ден от визитата си папа Франциск се срещна с деца от бежанския център Враждебна. За Светия отец бе изнесена специално подготвена програма, предаде БНТ.
 „Днес светът е изпълнен с емигранти. И техният път е един кръст...", каза Папата пред бежанците. След посещението си в бежанския център, Франциск отпътува към Раковски, където е най-голямата католическа общност в България.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 СКАТ 30.06.2019 14:08

    Позор е търчи-лъжи Радев да се показва чрез снимката на Ванга. Този млад мошеник наистина ще забогатее от глупостта на вярващите в безкруполните му измами, но има Господ, всичките така спечелени пари ще даде за собственото си и на близките му лечение

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Най-хубавото от посещенито на тази папа у нас беше, че си замина поживо, по здраво. Бял лисугер!!!Браво на нашия патриарх, че го разпозна веднага!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.