Свързани новини

05.05.2019 11:25

Радев: Призивът Мир на Земята ще отекне по целия свят от София

Видян 1282 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Призивът на папа Франциск е за мир, а българският народ знае цената на мира, защото историята му е наситена с войни и страдания. Това каза в изявление президентът Румен Радев след среща с папа Франциск, предаде Фокус.


„Най-сърдечно приветствам папа Франциск по случай неговото официално посещение в България. Ваше Светейшество, днес с най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ - народът на една от най-старите християнски държави, приела Христовата вяра преди 12 века“, заяви Радев. Той посочи, че българският народ е народ, преодолял всички изпитния и превратности, благодарение на своите морал и духовни добродетели, на църквата и кирилицата, на вярата и знанието.


„Мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск е „Мир на земята“ – този призив ще отекне в целия свят и то от българската столица, която носи името на Божията премъдрост - София. Нашата история е наситена с войни и страдания и затова знаем цената на мира. И знаем че този мир е траен само когато тържествува толерантността между различните религии“, заяви държавният глава и подчерта, че българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. „Само на метри оттук съжителстват в мир от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога. Във Вашето великденско послание Вие призовахте да изградим мостове а не стени. Това е мисията на нашето време, защото стени се издигат лесно, а мостове се градят трудно. И ако в многовековните отношенията между България и Ватикана доминират добрата воля и взаимното уважение, заслугата е на майсторите на мостове“, поясни Радев.


„В базиликата „Санта Мария Маджоре” през ІХ век папа Адриан ІІ освещава българските писмена. В базиликата „Сан Клементе” почива св. Константин Кирил Философ. Това са свети места за всеки българин. Вече 44 г. епископът на Рим приема българска делегация на 24 май в знак на почит към Светите равноапостоли Кирил и Методий - съпокровители на Европа и първоучители на славянския свят. Българската азбука е вградена в основите на европейската и световна цивилизация и е стожер на нашата идентичност“, посочи Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева