Свързани новини

03.05.2019 13:13

Прокуратурата проверява министъра на земеделието Румен Порожанов

Видян 1684 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Измамите при къщите за гости се проверяват от прокуратурата съвместно с МВР и целта е да се установят именно нарушенията в работата на министъра и фонд „Земеделие”. Порожанов ще бъде проверяван и като шеф на фонда. Тази позиция той заемаше преди да оглави министерството.


Проверките на къщите за гости, финансирани от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), нито с Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).


Това съобщи пресцентърът на прокуратурата във връзка с изказване на министъра на земеделието Румен Порожанов по-рано днес пред "Нова телевизия", че "фонд "Земеделие" си е свършил работата, след като е разпоредил стопроцентови проверки на къщите за гости".


От прокуратурата припомнят, че на 23.04.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на Главна дирекция " Национална полиция" - МВР са възложени проверки на всички проекти по мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности" по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 г. - 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости.


Проверка е разпоредена и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.


Припомняме, вчера стана ясно, че Спецпрокуратурата се е заела с измамите с евросредства. Операцията се провежда съвместно с полицията и ДАНС на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.


Преди седмица пък главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.


От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.


"Фонд "Земеделие" си е свършил работата. Той е направил всички "чекове" от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости", заяви Порожанов в интервю за "Нова телевизия". Той обеща, че до края на деня публичният списък с всички къщи за гости ще бъде качен на сайта на ДФЗ.


Скандалът доведе досега до две оставки - на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и зам.-директора на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова.


По повод започналите проверки бившият земеделски министър Мехмед Дикме заяви, че те не са работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и ДФЗ, тъй като те са контролиращият орган, който обаче не си е свършил работата.


По-късно стана ясно, че проверките ще обхванат не само бенефициентите, но и строителите на къщите за гости.


С общо петте си години начело на фонда в първото и второто правителство на Бойко Борисов Порожанов на практика е най-дълго задържалият се ръководител на фонда, отбелязва "Медиапул". Институцията разпределя между 1.5 и 2.5 млрд. лв. годишно под формата на субсидии, без да се броят грантовете. Кариерата на Порожанов в земеделието е свързана с ГЕРБ, но той има доверието и на ДПС, което открай време има интереси в сектора, посочва "Медиапул".


Порожанов остана на поста си и по време на предишния скандал с къщите през 2016 година, когато напусна началникът на сектор във фонда Янаки Червеняков, който беше одобрил договори на тъща си. Тогава ДАНС проверяваше и лично Порожанов, но не повдигна обвинения срещу него. Пред Би Ти Ви вчера Порожанов обяви, че съдът е върнал на работа в ДФЗ Червеняков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    На 8.04.2016 година АФЕРА публикува: ЕТО МИЛИОНИТЕ НА СЪПРУГАТА НА РУМЕН ПОРОЖАНОВ. АКО ИМАТЕ ДАЯН, БРОЙТЕ ГИ… На 9.04.2016 година АФЕРА публикува: В СТОТИЦИТЕ МИЛИОНИ НА СЪПРУГАТА НА ПОРОЖАНОВ – „В ГРУПА“ МИНИСТЪР ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА И МИХАИЛ МИКОВ Припомняме тези две публикации, предвид поредната скандална ситуация около Румен Порожанов. И заради още нещо!

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    На 8.04.2016 година АФЕРА публикува: ЕТО МИЛИОНИТЕ НА СЪПРУГАТА НА РУМЕН ПОРОЖАНОВ. АКО ИМАТЕ ДАЯН, БРОЙТЕ ГИ… На 9.04.2016 година АФЕРА публикува: В СТОТИЦИТЕ МИЛИОНИ НА СЪПРУГАТА НА ПОРОЖАНОВ – „В ГРУПА“ МИНИСТЪР ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА И МИХАИЛ МИКОВ Припомняме тези две публикации, предвид поредната скандална ситуация около Румен Порожанов. И заради още нещо!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв