Свързани новини

30.04.2019 14:59

Лихвите по ипотечните заеми удариха ново историческо дъно

Видян 1374 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Лихвите по ипотечните заеми продължават да се понижават и през март средното ниво за пазара е 3.19%. Толкова ниски лихви реално не е имало никога в новата история на България. Така тенденцията, която започна преди около десетина години, продължава. Това е и единственият кредитен продукт, който е с трайно понижение на лихвите – тези по потребителските заеми например остават около 8%. Това показват последните данни на Българската народна банка.

По-високата гаранция по жилищните заеми дава повече комфорт и смелост на банките да намаляват лихвите по тях. Това обаче няма да е вечно и трябва да се подхожда с повишено внимание – нещо, за което БНБ вече няколко пъти предупреждава както банките, така и клиентите. А то е, че в стремежа си да спечелят клиент и да отчетат приходи банките са склонни да поемат по-голям риск, което обаче може да не е добре за клиента. Така в случай на криза като тази от 2008 г. той лесно би изпаднал в ситуация, в която не може да плаща кредита, а цената на имота е спаднала дотолкова, че при принудителна продажба постъпленията не покриват паричното задължение, което остава да тежи на потребителя години напред.

Понижение има и в лихвите по ипотеките в евро – до 3.58% средно за пазара. Преди години те бяха по-евтини от левовите заради изгодния ресурс, който банките си осигуряваха от своите централи. От 8-9 години обаче тенденцията се обърна и днес едва около 10% от жилищните заеми са в евро, тъй като банките имат доста евтини средства в левове и предпочитат да отпускат в местна валута. Годишният процент на разходите, който включва такси и комисиони за управление, също се понижава и към края на март е 3.54% за левовите и 3.98% за ипотечните заеми в евро.

Все пак посочените нива са средни за пазара. В зависимост от условията, платежоспособността на клиентите и промоциите лихвите варират. Справка в портала moitepari.bg например показва оферти под тези нива при ЦКБ (2.9%) и БАКБ (3.15%) за заем от 100 хил. лв. и стойност на имота 120 хил. лв., като това не са единствените предложения, има и по-високи. Като цяло при големите банки процентите са по-високи – около 4-6%, но в повечето случаи това е така, тъй като те предлагат фиксиране за първите години, като при някои оферти има и за период на фиксиране от 10 години. Което може и да е добър вариант за бъдеще, в което се очаква постепенно покачване на лихвите и леко забавяне на икономиките.

Източник: Капитал


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне