Свързани новини

30.04.2019 12:34

Ивица Дачич: Признанието на Косово е невъзможна мисия

Видян 1287 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич обясни, че срещата в Берлин не е нов формат на диалога Белград-Прищина, защото няма диалог. Позицията на Сърбия остава непроменена – признанието на Косово е невъзможна мисия, добави той, цитиран от електронното издание на белградския ежедневник Danas.


В гостуването си по сръбската национална телевизия РТС той подчерта, че инициираната от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон среща е била опит за отключване на диалога между Сърбия и Косово, предаде Фокус.


„Това бяха бляскави пожелания преди всичко, защото хората не бяха информирани какви са намеренията (на участниците), нямаше никакви зрелищни резултати в смисъл на започване на нов кръг на диалога, защото диалог не съществува“, отбеляза ръководителят на сръбската диломация.


Той посочи, че Меркел и Макрон са планирали срещата на върха с добри намерения, но Прищина не разбира това.


„Сигурно имат някаква подкрепа, за да бъдат толкова твърдоглави. Чакат да свърши мандатът на Европейската комисия, критикуват ЕС“, подчерта Дачич.


ЕС казва, че няма проблеми с Белград.


„Прищина създава проблемите. Прищина иска да убие диалога, не им трябва признание. Можете да правите колкото искате срещи, но ако нещо не е в интерес на Сърбия, тя никога няма да го приеме. От техния списък с желания няма нищо“, подчерта сръбският външен министър.


Дачич повтори, че позицията на Сърбия остава същата – докато не бъдат отменени митата, няма да има диалог.


Прищина, по неговите думи, очевидно се опитва да „сложи крака си на гърлото“ на Сърбия и постоянно говори за някакви нови теми.


„Те не говорят за диалог, диалогът за тях е да признаем Косово. Нашата позиция е неизменна – признаването на Косово е невъзможна мисия“, увери първият дипломат на Белград.


Той смята, че форматът на разговорите в Берлин е неадекватен, защото, както той казва, „няма какво да се говори за Западните Балкани за отношенията между Белград и Прищина“.


„Това беше подготовка за оказване на пълен натиск върху Сърбия. Всички участници в срещата са подложени на натиск. Единствената страна (БиХ), която не признава Косово, е представена от едно техническо лице ( председателят на Съвета на министрите на БиХ Денис Звиздич) и представлява мнението на босненците“, смята Ивица Дачич.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей