Свързани новини

29.04.2019 16:34

Борисов не е поканен на срещата за Западните Балкани в Берлин

Видян 5985 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Българският премиер Бойко Борисов не е поканен на днешната среща за Западните Балкани в Берлин, стана ясно от изказване на сръбкия президент Александър вучич в навечерието на форума. В Берлин германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се срещат с лидери от Западните Балкани, за да обсъдят процеса на бъдещо разширяване на Европейския съюз в региона. Преди година, по време на българското председателство на ЕС Борисов дори изрази надежда, че България ще бъде поканена за домакин на т.нар. Берлински процес заради заслугите си по темата. Централни теми се очаква да бъдат възстановяването на прекъснатия диалог между Сърбия и Косово и евентуалното начало на присъединителни преговори между ЕС и Албания и Северна Македония.

В неделя вечерта президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че на предстоящата в понеделник среща на върха за Западните Балкани в Берлин на сръбската делегация ще ѝ бъде много трудно и я очакват "странни моменти" заради формата на срещата и избора на участници, пише белградският ежедневник "Политика".

,,Нямам нищо против (премиера на Словения Мариян) Шарец, но защо Шарец, а не (премиера на Румъния Виорика) Дънчила, защо (премиерът на Хърватия Андрей) Пленкович, а не (унгарският министър-председател Виктор) Орбан, защо не (премиерът на България Бойко) Борисов'', заяви Вучич в ефира на сръбската телевизия "Пинк".

Той отбеляза, че не е поканен Милорад Додик, за когото припомни, че е получил повече гласове от гражданите на Босна и Херцеговина на последните избори от Денис Звиздич.

"Утре всички ще кажат, че Косово е независимо, затова са поканени – да кажат колко безотговорно би било да се разговаря за това, което Сърбия би могла да получи'', заяви държавният глава.

"Затова говорих за разграничение (демаркация), за да получим нещо... Сега знам, че няма да можем да се преборим за тази идея. Сръбската делегация обаче ще бъде единствената, която ще говори срещу независимостта на Косово'', обясни Вучич, цитиран от "Фокус".

"Разбира се, ще бъде трудно, но това не е първият път. Но, както ви казвам, ние сме избрали да се борим за страната. Ние трябва да се борим'', отбеляза сръбският лидер.

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се срещат


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Тихомир Томов 30.06.2019 14:08

    Без " Светиня Му " срещата е провал преди започването и ........................

  • 002 Иво Младенов 30.06.2019 14:08

    Явно "Апартаментният лидер", а очевидно не само апартамантен, Е ОТСВИРЕН като безнадежден !

  • 001 Иван Колев 30.06.2019 14:08

    Браво на Меркел! Спести ни срама...

RSS

Най-нови

Петър Петров

Възраждане се регистрира за вота в ЦИК

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1 в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но