Свързани новини

23.04.2019 14:24

Покупките на зелено и новото строителство доминират пазара на недвижими имоти в столицата

Видян 1432 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През първото тримесечие имотният пазар в София е във възход с нараснали обеми, но при задържане на цените. Купувачите търсят предимно нови жилища "на зелено", а инвеститорите предлагат удобни схеми на плащане. Това е изводът от сделките през първото тримесечие на компанията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES.


"Първите месеци на годината ни изненадаха с нараснала активност. Имотният пазар като че ли превключи на по-висока скорост още със старта на 2019 г. и в момента определено е във възход с нараснали обеми и много силна динамика", коментира изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова.


Данните на "Бългериън пропъртис" сочат, че 2019 г. започва със средна цена на жилищата в София от 1080 евро/кв.м. при 1085 евро/кв.м през последното тримесечие на 2018 г. Това леко отстъпление следва да се тълкува по-скоро като задържане на нивата, тъй като се дължи основно на промяна в характеристиките на купените имоти, големия дял на новото строителство и на пренасочването на интереса към райони с по-ниски цени, коментират брокерите.


Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 90 960 евро при нива около 91 550 евро средно за 2018 г.


Показателят за достъпност на цените в София в края на 2018 г. достигна най-добрата си стойност от края на 2015 насам, установяват брокерите. Той измерва съотношението на цената жилищата на кв.м. към средната месечна заплата в столицата, като показва колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв.м. През последното тримесечие на 2018 г. коефициентът е 1.34 при 1.45 - 1.47 по-рано през годината, а това значи, че в края на 2018 г. имотите в София са станали по-достъпни. Причината е едновременно в забавянето на ръста на цените и на продължаващото нарастване на доходите.


Кварталите, към които се насочват купувачите през тази година, са доста по-разнообразни поради нараснало предлагане и по-добри цени. Наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че кв. Витоша продължава да привлича интереса на най-много купувачи, но на второ място изненадващо застава Банишора. Близостта му до центъра на града и пускането на пазара на интересни проекти бързо дръпна интереса на купувачите, коментират брокерите.


Останалите популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Манастирски ливади, Младост 4.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева