Свързани новини

22.04.2019 10:04

Зеленский разгроми Порошенко

Видян 975 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Балотажът на президентските избори в Украйна завърши с очаквана от всички социолози победа за актьора Владимир Зеленский срещу сегашния президент Петро Порошенко. Комикът е спечелил 73,21% от гласовете на днешния балотаж, срещу 24,46% за съперника му, според данни на ЦИК в страната. Това е невиждана разлика за Украйна, където на президентските избори традиционно има балотаж (а през 2004г. дори и трилотаж). Припомняме, че на първи тур Зеленский вече би Порошенко с 30,42% срещу с 16,01%.


Сега младият политик получи убедителна подкрепа в почти всички региони на страната. На свой ред Порошенко спечели само в Лвовска област и една задгранична секция в Австралия. В историята на Украйна, която получава своята независимост през 1991г. не е имало аналогичен случай. Традиционно изборите в тази държава бележат разделението на страната на източни, западни и централни региони.


19' първи у нас обърна внимание на Зеленский и прогнозира високия му резултат още преди близо 3 месеца, като сравнявахме политическата му кариера с тази на родния  шоумен Слави Трифонов. Зеленски придовбива своята популярност в качеството си на комедиеен актьор и продуцент, за когото се смята, че е покровителстван от олигарха и собственик на Приватбанк Игор Коломойски.


На свой ред Коломойски беше назначен за губернатор на Днепропетровск именно от досегашния преизидент на страната. По-късно обаче Порошенко го отстранява от поста и приватизира неговата банка Приватбанк през 2016г.. От този момент олигархът трайно живее в Швейцария и води битка с досегашния украински президент.


Почти всички експерти се съгласяват, че внушителната победа на Зеленский до голяма степен всъщност е наказателен вот на избирателите срещу досегашната власт и лично Порошенко. Припомняме, че мандадът му мина на фона на гражданска война в юго-източната част на страната – Донецк и Луганск,и пълно игнориране на Минските споразумения. Освен това Украйна окончателно изгуби всички надежди за  Крим.  Стандартът на живот се срина за сметка на многократен скок на цените за битови сметки, а над 5 млн. украинци работят зад граница, като основната част от тях са напуснали страната през последните 5 години. Украйна си остава сред най-бедните страни в Европа и тази тенденция нараства. На фона на гражданския конфликт, в  страната почти липсват инвестиции. Всички тези въпроси остават на дневен ред за новоизбрания президент.


Още в неделя вечерта  на пресконференция в щаба си Зеленский заяви, че първата му задача като президент на Украйна ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната, предаде Ройтерс.


 Ще направя всичко, за да върнем нашите момчета у дома. Всички наши затворници, без изключение", увери Зеленский.  Той заяви, че в най-скоро време ще представи план за действия за прекратяване на огъня в Донбас и че смята да ускори Минския процес.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е рано да се каже дали Москва може да работи с новия украински президент.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния