Свързани новини

19.04.2019 15:05

4 пъти по-евтина смес в асфалта край Своге

Видян 4272 пъти | Коментари 3
Гласували 4 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не са правени изследвания за качеството на пътната настилка, край Своге, където 20 души загубиха живота си и осем бяха ранени, обяви прокуратурата.  Вместо това само са представяни формални документи. Четири пъти по-евтина смес е използвана за асфалта при ремонта на пътя, извършен от строителната компания Трейс, заявиха от държавното обвинение. Прокурорите обаче не могат да изискат изследване на останалите пътища, които е ремонтирала фирмата изпълнител. Възложител на поръчката за ремонт на конкретния пътен участък е Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), което по това време оглавявано от Лиляна Павлова, кандидат за евродепутат от ГЕРБ. Въпреки, че тя е длъжностно отговорно лице, към нея обаче не е повдигнато нито едно обвинение. Според Върховната касационна прокуратура (ВКП) основната вина за катастрофата носи шофьорът, който е надвишил допустимата скорост.


Припомняме, че предаването на Валя Ахчиева Открито по БНТ беше свалено от ефир именно след разследване на журналистката около качеството на пътищата и ролята на фирма Трейс. Тогава от националната телевиция не посочиха конкретните причини за  отстраняването й. Ахчиева излезе с разследване, в което хвърля светлина върху пътното строителство, което се възприема като център на масови злоупотреби и корупция.


След катастрофата край Своге ВАП разпореди на министъра МРРБ да се извърши проверка в цялата страна за качеството на ремонтирани и новоизградени пътни участъци, които са посочени от МВР с най-голяма концентрация на ПТП. Проверката беше е възложена  на АПИ , която от своя страна възлага лабораторни изпитвания на Института по пътища и мостове. Според данни на въпросната експертиза „нямало проблем с пътната настилка”. Ахчиева обаче установи, че при изпитванията на пробите не отговарят на поставената задача, защото тя умишлено е подменена, а докладът поискан от прокуратурата не разкрива истината за качеството  на пътищата. Според прокуратурата членовете на УС на пътната агенция не са осъществили контрол, и по този начин са облагодетелствали фирмата изпълнител Трейс.


Напомняне, че битка за обективна проверка за качеството на пътищата пое и журналистът и депутат от БСП Елена Йончева. Тя излезе с искане за експертиза на пътните настилки, която да бъде извършена в независима европейска лаборатория. "Става дума какъв е контролът на бенефициента на държавата, когато се възлагат обществени поръчки при строителство”, заяви Йончева, когато пое инициативата заедно с други депутати от Левицата. Тогава последва невиждан протест срещу опозицията, организиран от Камарата на строителите. Те направиха митинг  против инициативата на БСП за проверка на пътищата в България.


Междувременно само по официални данни изнесени от МРРБ почти половината пътища  у нас са в лошо състояние. Настоящият регионалният министър Петя Аврамова обяви, че в лошо състояние са 8000 от общо 20 000 км., а това е 40% от пътната мрежа в страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Кари 30.06.2019 14:08

    Не ми се вярва, това според мен е поредната фалшива новина .... постоянно се пишат глупости

  • 002 Anonimen kuku 30.06.2019 14:08

    В асфалта трябва да има чакъл. Да, ама не. Чакълът е скъп. Затова използват варовиков трошляк. Демек опростено казано, в асфалта има нещо като тебешир. Като валне дъждец, осонбено по-кисел "тебеширът" се разлъзгва. Пързалка. Пързалка за милиарди. Затова когато бсп-то поискаха европейска експертиза на пътното строителство имаше такъв неистов вой.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    де да бяха глупости.... 20 човека,20 погубени живота....голяма глупост е,нали

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби