Свързани новини

19.04.2019 16:11

10 000 домакинства ще бъдат газифицирани безвъзмедно

Видян 1339 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Около 10 хил. домакинства ще бъдат газифицирани без да им се налага да плащат нищо за услугата. Средствата ще дойдат по програмата DESIREE Gas, финансирана от Международен фонд „Козлодуй“, който от своя страна е администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това каза енергийният министър Теменужка Петкова на днешния парламентарен контрол, съобщава Сега.


„Програмата подпомага преминаването от въглеродни интензивни източници към по-благоприятния природен газ. Поради това важен ефект от програмата е намаляването на потреблението на енергия и емисии от въглероден диоксид в жилищния сектор“, коментира Петкова и добави, че очакваното намаляване на емисиите на парникови газове е 70 хил. тона въглероден диоксид.
„Чрез програмата гражданите могат да получат безвъзмездна помощ за газифициране на своя дом, като общият размер на средствата е 10 млн. евро, които ще бъдат достатъчни за газифицирането на около 10 хил. домакинства“, каза още енергийният министър.
Петкова посочи, че потребителите, които могат да се възползват от програмата, са такива, които искат да преминат от дърва, въглища и ток на природен газ. „Срокът на програмата е до юни 2020 г., като заявления за газификация ще се одобряват до изразходване на финансовия ресурс, като принципът е първи по ред – първи по право. До момента са подадени 6753 заявления, като 4637 от тях са изцяло завършени“, обобщи енергийният министър.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби