Свързани новини

19.04.2019 09:54

Оман се отказа от иска си срещу България заради КТБ, твърди финансовото министерство

Видян 858 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Държавният резервен фонд на Султаната Оман се е отказал от исковете си срещу България пред Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове заради фалита на КТБ, съобщи Министерството на финансите. Това е станало след два тура от писмени защити.

В съобщението не се посочват причините за решението, но се уточнява, че то е окончателно и няма възможност искът да се предяви отново пред този или друг международен трибунал, предаде Дневник.

Държавният резервен фонд на Султаната Оман в качеството си на акционер в "КТБ" АД заведе арбитражното дело на 22 октомври 2015 година. В мотивите се твърдеше, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман чрез действията на органите на Република България (българското правителство, Българската народна банка и българския съд), свързани с поставянето под специален надзор на "КТБ" АД и последващото отнемане на нейния лиценз.

С това всички претенции на Държавния резервен фонд на Султаната Оман могат да се считат за окончателно отпаднали, а делото - приключило в полза на България, се казва в съобщението.

В него се посочва, че България е спечелила и международно арбитражно дело, заведено от "ЕВН" АГ, (EVN AG), Австрия срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове. В делото "ЕВН" АГ твърди, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за енергийната харта и Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Австрия, като е нарушила обещанията дадени, при приватизацията на електроразпределителните дружества през 2004 г., и като е постановявала икономически необосновани решения при регулирането на цените на "ЕВН Електроснабдяване България" АД и "ЕВН Електроразпределение България" АД (сега "Електроснабдяване Юг" АД).

"ЕВН" АГ претендираше обезщетение в размер на 850 милиона евро. На 10.04.2019 г. арбитражният трибунал е отхвърлил напълно всички искове на "ЕВН" АГ като неоснователни и не е присъдил обезщетение. Решението не подлежи на обжалване пред друг трибунал в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, но в срок от 120 дни може да бъде поискана неговата отмяна на много ограничени основания, като например липса на юрисдикция на трибунала или неспазване на изискванията за справедлив процес, се казва в съобщението на Министерството на финансите.

До настоящия момент България, представлявана от Министерството на финансите, спечели седем арбитражни дела, по които има претенциите за над 1.5 милиарда евро, завършва съобщението.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог