Свързани новини

19.04.2019 10:00

Д. Кирилов: Промените за „тримата големи” нямат връзка с Апартаментгейт

Видян 1094 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Трябва да се възстанови справедливостта по отношение на статута на „тримата големи“ в съдебната власт, коментира в сутрешния блок на БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Припомняме ви, че идеята на министъра Кирилов е за разработването на механизъм за разследването и предсрочното освобождаване на т. нар. Трима големи в съдебната система - председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор.

„Исканите промени нямат връзка с „Апартаментгейт“. То няма и как да има такава връзка“, коментира Кирилов.

Предложението за предсрочно прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната система ще възстанови справедливостта по отношение на техния статут, подчерта правосъдният министър, предаде Епицентър.

Това е един въпрос, който не е нов. Обсъждане е поне през последните 2 години. Съобразяваме се с изискванията на Механизма за сътрудничество и оценка. Обхватът тримата големи е установен в пътната карта за прилагане на актуализираната стратегия за развитието на съдебната система, която е приета от Съвета за развитие на съдебната система. По този въпрос има консенсус от всички участници в Съвета, който включва и НПО-та, обясни Кирилов. „Това не е толкова нов въпрос, но би следвало в рамките на този доклад и на този период на оценка да го приключим“, добави той.

„Опонентите и сега твърдят, че има режим за предсрочно прекратяване на правомощията, но уточнявам, че това предсрочно прекратяване е на основание обективна невъзможност. Но е вярно, че досега ние нямаме механизъм, който да касае виновно неизпълнение на служебните задължения, нарушения на закона или извършване на престъпление“, отбеляза Кирилов

Министърът заяви, че няма връзка между предлаганите от него промени и скандала с апартаментите на властта, в който бе замесено и името на председателя на ВКС Лозан Панов.„Необходимостта от тези промени е правно-систематична, тя е установена и от нашите партньори. Смятаме, че това ще възстанови справедливостта по отношение на тримата големи. Като тук казвам, че този статут би следвало да е идентичен за тримата големи“, добави той.

„Необходимостта от тях е крайно систематична“, добави той.
По думите му следва пътна карта, която е приета.

На въпрос ще има ли изкуствено пришиване на главния прокурор към висшите съдилища – теза, която и председателя на ВКС Лозан Панов споделя, Данаил Кирилов отговори, че това е нелогична и неподкрепена теза.

Окончателното решение не трябва да е политическо, а правно, напомни той. "Исканият режим не се касае за конкретни лица и случаи. Идеята е да действа напред в интерес на гражданите", каза министърът.

Изборът на нов главен прокурор ще се осъществи по правилата такива, каквито са, коментира още Кирилов.

Според него няма основания за се подозират конюнктурни промени във връзка с процедурата.

Кирилов коментира и въпроса за продължителността на мандата на главния прокурор. „За да има стабилност по време на този мандат, смятам, че мандатът трябва да е малко по-голям от типичния. Дали да бъде 7 години, 6 години или евентуално 5 години, би следвало да се направи широк дебат, да се чуят всички становища и тогава да се направи окончателна преценка", заяви той.





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на