Свързани новини

18.04.2019 17:34

Триполи в паника, иска подкрепа срещу Хафтар

Видян 1776 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подкрепяното от ООН либийско правителство на националното съгласие (ПНС) призова Европа за подкрепа срещу силите на маршал Халифа Хафтар, който води офанзива срещу столицата. Частите на Либийската национална армия (ЛНА) на маршала вече са превзели пропускателен пункт на разстояние по-малко от 30 км от Триполи.


След започналото в началото на април настъпление на Хафтар, се засили международното безпокойство от изостряне на кризата в богатата на петрол държава, която  също така е и основна изходна точка за незаконна имиграция към Европа. Според редица анализатори и експерти изходът от противопоставянето е трудно предвидим.


 Действащите власти в Триполи заплашиха, че продължаващото насилие може да доведе до 800 000 души, които да се опитат да избягат на Запад, предадоха агенциите. "В интерес на цяла Европа е да види мирна и демократична Либия", заяви вицепрезидентът на ПНС Ахмад Майтиг пред сдружението на чуждестранните медии в Рим. Той каза, че италианският вътрешен министър Матео Салвини "показва голяма подкрепа за мирния процес" и отхвърли информациите, че Франция предпочитала Хафтар, като каза, че "позицията на френското правителство е да подкрепи правителството на националното съгласие".


Майтиг повтори предупрежденията, че офанзивата на силите на Хафтар може да предизвика изселване на разселените либийци и мигранти. „Около 800 000 души могат лесно да стигнат до Европа”, каза той, добавяйки, че бойци на Ислямска държава, които понастоящем са затворници, могат да бъдат сред тях. В Либия имаше "повече от 400 затворници от ИД“, чието местонахождение не би могло да бъде осигурено, ако Хафтар продължи с опитите си за превземане на столицата, каза той. Представителят на ПНС отхвърли идеята, че правителството ще се намеси, за да попречи на либийците и мигрантите да бягат за Европа по силата на одобрена от ЕС сделка, подписана между Италия и Либия през 2017 г. Според споразумението Италия обучава бреговата охрана на Либия в опит да се сложи край на бежанската криза и доведе до значителен спад в потока от африкански мигранти през Средиземноморието.


Припомняме, че въпросната бежанска вълна започна след гражданския конфликт в Либия през 2011г., когато с участието на Западната коалиция беше екзекутиран Муамар Кадафи. Преди свалянето си лидерът на Джамахирията също предупреждаваше, че свалянето му заплашва Европа с невиждан мигрантски поток, което се оказа самата истина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но