Свързани новини

18.04.2019 09:29

Бг журналистите са на мушката и на мафията, и на властите, сочи доклад

Видян 3541 пъти | Коментари 16
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     България е непрестанно критикувана за ендемичната си корупция и неефективността на съдебната си система, а журналистите ѝ са цели както на организираната престъпност, така и на властите, които способстват насилието срещу тях, вместо да ги защитават.

Това показва новият годишен доклад на "Репортери без граници", в който страната отново е на 111-о място (от 180 държави) по свобода на словото – най-ниско в ЕС и в целия регион. В световната класация точно преди България са Ангола и Етиопия, а веднага след нея - Мали, Никалагуа, Боливия и Габон.

Той сочи, че причината за нападенията са разследвания на корупция и международен трафик, връзките между политици и мафията и злоупотребата с европейско финансиране. За пример се дава арестът на Атила Биро и Димитър Стоянов през септември.

Убийствата на трима журналисти в Малта, Словакия и България в рамките на няколко месеца накараха света да осъзнае, че Европа вече не е безопасно убежище, особено за тези, които се интересуват от корупция, избягване на данъци и злоупотреба с фондове на ЕС, сочи още докладът. Има се предвид убийството на Виктория Маринова, макар прокуратурата да заяви, че мотивът за него не е бил свързан с работата ѝ.

"Може някой да е очаквал подобряване на свободата на медии в страната, тъй като България бе председател на Съвета на ЕС в първата половина на годината. Но се случи точно обратното", пише още в доклада на "Репортери без граници". Според организацията властите са направили брутална демонстрация за това, като са опитали да прикрият обстоятелствата около убийството на Маринова.

"Корупцията и съюзяването между медии, политици и олигарси в България са масово разпространени и най-яркото въплъщение е Делян Пеевски (...). Правителството продължава да раздава на медиите средства от еврофондовете при пълна непрозрачност и ефектът е, че са подкупвани получателите да не критикуват властите или изцяло да се въздържат от отразяване на определени проблемни сюжети. В същото време се увеличи натискът на правораздавателните органи върху независими медии като групата "Икономедиа". Заплахите срещу репортери нараснаха през последните месеци до степен, че да си журналист в България вече е опасно", заключават в "Репортери без граници".

Сред европейските държави България отново е в компанията единствено на Русия, Беларус и Турция в годишната класация за свобода на медиите.

Сред европейските държави България отново е в компанията единствено на Русия, Беларус и Турция в годишната класация за свобода на медиите.


Все по-необходима полицейска защита

Упадъкът в свободата на словото в Европа върви успоредно с процеса на ерозиране на институциите, извършван от все по-авторитарни правителства, пише организацията. Европейските журналисти са обект на множество форми на натиск – убийства, опити за убийства, физически и вербални атаки, както и съдебен тормоз. Европа продължава да бъде континентът, който гарантира най-добре свободата на пресата, но работата на разследващите репортери става все по-трудна.

За пример е даден сицилианският журналист Паоло Боромети, когато италианската полиция спаси при опит за покушение от мафията. Запитан за причината да се планира убийството на Боромети, задържан мафиот отвърна: "Една малка смърт е добър урок за всички останали." Италия въпреки това се е покачила в индекса с три позиции до 43-о място.

Необходимостта от полицейска защита се усеща дори в държавите на върха на индекса, сочи изследването – в Холандия (3-то място) двама журналисти са охранявани 24/7, а в Швеция се е увеличил кибертормозът над репортери, които отразяват организирана престъпност или религиозни въпроси.

Тормоз, свързан с корупцията

Натискът над журналистите започва в момента, в който заговорят по деликатни теми, пише организацията, давайки за пример Румъния, където разследващият RISE Project бе притискан от властите с аргумента, че незаконно разпространява лични данни.

Понякога се стига и до физическо насилие – например в Сърбия, където домът на репортера Милан Йованович бе запален през декември по поръчка на кмет от партията на президента Александър Вучич.

В Полша Томаш Пиятек бе изправен пред военен съд, след като разкри връзките на тогавашния министър на отбраната с руската мафия, а сега журналисти от "Газета виборча" са заплашени със затвор, задето са свързали лидера на управляващата партия Ярослав Качински със спорен строителен проект.

От думи към дела

Това е още един притеснителен феномен – дори в демокрациите журналистите са очерняни, обиждани и заплашвани от високопоставени политици. Крайнолевият Жак-Люк Меланшон във Франция заяви, че е "честно и здравословно" журналистите да бъдат мразени, управляващите в Унгария отказват да отговарят на въпросите на журналисти, които не са от "приятелски" медии.

Вербалните атаки окуржават насилието срещу репортери в цяла Европа – като най-тревожният пример е отношението на "Жълтите жилетки" във Франция, където от началото на протестите са регистрирани няколко десетки сериозни инцидента, включително случая на репортерка от La Dépêche du Midi, която бе обиждана и заплашвана с изнасилване от група демонстранти в Тулуза.

Източник: Дневник


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 016 Кремката 30.06.2019 14:08

    Когато има медии, които клякат на БСП и такива, които плюят фирми като Джи Пи Груп без причина, както и премиера без причина и прочие е нормално да има последствия. Сами сме си виновни

  • 015 Сиско 30.06.2019 14:08

    Корупцията е на толкова високо ниво в момента, че едва ли ще може да се спре!

  • 014 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Хаха медиите пишат за себе си, че са корумпирани! Ей тва е!

  • 013 Anonimen 30.06.2019 14:08

    И за какво по точно са на мушка? Те са супер корумпирани....

  • 012 Орнито 30.06.2019 14:08

    Сами си казвате, че има мафия в България, но никой не прави нищо по въпроса!

  • 011 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Пишем си само някакви измислени статии наляво надясно, колкото да манипулираме глупавият народ и до там...

  • 010 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Ххаха по скоро правителството и мафията са на прицел на медиите!

  • 009 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Емии да ще бъде критикувана България, много ясно! И всичко тръгва от медиите!

  • 008 Рико 30.06.2019 14:08

    Трябва да се вземат спешни мерки за тези безобразия!

  • 007 Танчо 30.06.2019 14:08

    Еми да се направи нещо по въпроса де... Всеки говори за тази корупция, но накрая се оказва, че хората които проверяват за корупция са също корумпирани!

  • 006 Anonimen 30.06.2019 14:08

    То има 1000213 медии, и 10000 различни мнения и нищо вярно!

  • 005 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Еми то е от ясно по ясно! Плащаш си и медиите те покриват!

  • 004 Анна 30.06.2019 14:08

    Ако медиите престанат да взимат подкупи, може и да се променят нещата!

  • 003 Ачката 30.06.2019 14:08

    Положението е много зле и всичко тръгва от медиите и наивните българи!

  • 002 Октай 30.06.2019 14:08

    Щеше да е много хубаво, ако медиите писаха истини и не бяха притискани от мафията!

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Аз вярвам, че това много скоро ще се промени, това зависи от тях самите!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за