Свързани новини

17.04.2019 16:44

ЕС плаши САЩ с мита за $20 млрд.

Видян 1737 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС публикува списък с американски стоки за 20 млрд.  долара, които потенциално могат да бъдат обложени с мита, съобщават от ЕК. Комисията започна обществена консултация за предварителен списък с продукти от САЩ, върху които ЕС може да предприеме контрамерки в контекста на продължаващия спор с американците за Boeing в Световната търговска организация (СТО). Консултацията ще продължи до 31 май 2019 г.


На 11 април 2019 г. СТО прие финалния си доклад по спора с Boeing. В него се потвърждава, че американските държавни субсидии за Boeing продължават да нанасят значителна вреда върху Airbus, включително и изгубени сделки.


Обществената консултация има за цел да събере мненията на инвеститори, които могат да бъдат засегнати от планираните мерки. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом обяви, че европейските компании трябва да се конкурират при равни и справедливи условия. Според нея решението на СТО е важно. Тя поясни, че ЕС не иска да се налагат митата, но са готови с контрамерките в случай, че не се стигне до решение. Малмстрьом смята, че все още е възможно да се разреши този дългогодишен спор чрез диалог. ЕС остава открит за дискусии със САЩ, обяви еврокомисарят.


В списъка влизат от самолети до химикали, селскостопански продукти и други. Те представляват общо 20 милиарда долара американски износ за ЕС.


В ранната фаза на този спор (през 2012 г.) ЕС отправи молба към СТО да разреши контрамерки за 12 милиарда евро, което е равносилно на нанесените щети върху Airbus с оказваната от САЩ помощ за Boeing. На базата на тази молба обаче СТО назначи арбитраж за установяване дали нивото на контрамерките е подходящо. На 11 април 2019 г. организацията потвърди, че САЩ не са предприели съответните мерки за спазване на правилата на СТО за субсидиите.


Окончателният списък на Брюксел ще бъде изготвен в съответствие с решението на арбитража в близко бъдеще.


Вашингтон има програма за субсидиране на Boeing до 2040 г. Самолетната компания се очаква да получи около 6 милиарда долара данъчни отстъпки за периода 2006-2040 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    А питаха ли цвъко?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат