Свързани новини

17.04.2019 15:08

Съветник на ББ: Турското робство е мит

Видян 7416 пъти | Коментари 11
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Един от най-близките съветници на премиера Бойко Борисов, наследен от олигарха Христо Ковачки, на когото беше душеприказчик Харалан Александров обяви, че турското робство у нас е мит. Пред българската редакция на Дойче веле той поясни, че това понятие всъщност е „метафора”, която „и до днес обслужва интересите на руския империализъм”. 


  Харалан заяви, че турското робство е „свещена крава в масовото съзнание на българите” и за мнозина този мит е по-важен от „историческата истина”. Той призна, че понятието  е фундамент на българската национална идентичност, формирана по време на Възраждането. С недоумение обаче Александров констатира, че тази идентичност е ревностно поддържана и до ден-днешен чрез институционализирани културни практики: образование, медии, киноиндустрия, местни традиции, политически ритуали и пр.


„Продължаваме да робуваме на идеологическите канони от 19 век, епохата на национално освободителните борби, които по необходимост конструират ситуацията в черно-бели краски”, посочи той.


Премиерският съветник обяви, че дори и народните будители са знаели, че под османска власт робство не е имало.


„Българите, които са подели борбата срещу турското робство, са били наясно, че става дума за метафора”, заяви Харалан. Живеещите в Османската империя са разбирали от първо лице какво означава роб и свободен човек, посочи той.


„Роб означава индивид, лишен от елементарни човешки свободи като право на придвижване, собственост и стопанска инициатива и заставен пожизнено да работи без възнаграждение за господарите си. Българските поданици на Османската империя определено не попадат в тази категория”, посочи Александров.


„Няма никакво съмнение, че българите, както и останалите християни, са били втора категория поданици на империята в сравнение с мюсюлманите. От тях се очаквало да работят, да търгуват и да се замогват, за да плащат данъци и да издържат армията и администрацията, съставена от мюсюлмани”, призна Алексанров. Той обаче посочи, че за българите винаги е имало опция за смяна на религията, за да се прескочи това положение. С цената на претопяване нашите сънародници могли да получат много привилегии.


   Той посочи, че в средата на 19 век излиза султански ферман, който разрешава българите да издигнат в центъра на османската столица импозантната църква Св.Стефан в Истанбул. Харалан обаче пропусна, че това се случва едва за края на петвековния период. Преди това в Османската империя  са строени християнски църкви вкопани в земята, тъй като било забранено да бъдат по-високи от турчин на кон.

„С модернизацията на османската държава българите получават все повече права”  и посочи, че изключение прави само правото на национално самоопределение, и собствена държава ,което той намери за дребен пропуск в цялата картина.


 „Метафората за робството описва недоволството от това политическо състояние, а не юридическия и икономически статут на българите в империята, който е завиден”, подчерта съветникът на Борисов. По думите му тази метафора „обслужва дневния ред на руския империализъм, оспорен от задълбочаващите се процеси на евроинтеграция на балканските държави”.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Очевидно е, че този индивид използва нагъната на руло крокодилска кожа вместо мозък. При все упорития му опит да се сдобие с нещо наподобяващо мисъл, той глуповато превърта рулото в търсенето на различието, с което може да блесне. Но съгласете се в една крокодилска кожа няма, кои знае какво. Мистерията тук е не липсата на теза, която би обогатила историческата действителност, а откъде в празната глава се появява думата метафора. Това всъщност е преломния момент. Индивидът е доволен и окрилен, че все пак е открил дума в рулото от крокодилска кожа. Той набързо пришива думата метафора към турлюгювеча, които е приготвил. Лакомо го поглъща и понеже му се струва вкусен, доволно го повръща върху главите ни. А това наистина е гадно, нечистоплътно и доста неприлично.

  • 005 Кире Либерало 30.06.2019 14:08

    Разбира се, че не е било робство в прекия смисъл на думата. След като мощта на османците постепенно утихва след втората обсада на Виена, кого мислите, че ползват за все по честите преговори със Запада, които до тоя момент не им се е налагало да водят? "Робите" фанариоти(гърци), арменци и евреи, които бидейки търговци, са знаели езиците и навиците на западняците. На нас, като селски народ, ни се е падало да изхранваме империята, което е много по-практично да става с относителна икономическа свобода, отколкото да се влагат огромни ресурси в поддържането на едно робство в буквалния смисъл. Просто сме били част от империя, както много други народи в човешката история. Разбира се, по-добре би било имперският народ да е от същата религия и да се избегнат някои допълнителни данъци, предназначени само за немюсюлманите, но тия неща не стават по желание.

  • 004 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Харалан Александров е член на Института за взаимоотношения между хората и на настоятелството на Институт "Отворено общество" - София. Да се знае, че е грантояд и българофоб.

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    То и "Отворено общество" е мит - най-прозаична илюминатска организация на сатанисти.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    селски тъпак,ердогановец

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Труден ден за любовните връзки днес

Труден ден за любовните връзки днес, труден ден и за