Свързани новини

17.04.2019 15:08

Съветник на ББ: Турското робство е мит

Видян 7288 пъти | Коментари 11
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Един от най-близките съветници на премиера Бойко Борисов, наследен от олигарха Христо Ковачки, на когото беше душеприказчик Харалан Александров обяви, че турското робство у нас е мит. Пред българската редакция на Дойче веле той поясни, че това понятие всъщност е „метафора”, която „и до днес обслужва интересите на руския империализъм”. 


  Харалан заяви, че турското робство е „свещена крава в масовото съзнание на българите” и за мнозина този мит е по-важен от „историческата истина”. Той призна, че понятието  е фундамент на българската национална идентичност, формирана по време на Възраждането. С недоумение обаче Александров констатира, че тази идентичност е ревностно поддържана и до ден-днешен чрез институционализирани културни практики: образование, медии, киноиндустрия, местни традиции, политически ритуали и пр.


„Продължаваме да робуваме на идеологическите канони от 19 век, епохата на национално освободителните борби, които по необходимост конструират ситуацията в черно-бели краски”, посочи той.


Премиерският съветник обяви, че дори и народните будители са знаели, че под османска власт робство не е имало.


„Българите, които са подели борбата срещу турското робство, са били наясно, че става дума за метафора”, заяви Харалан. Живеещите в Османската империя са разбирали от първо лице какво означава роб и свободен човек, посочи той.


„Роб означава индивид, лишен от елементарни човешки свободи като право на придвижване, собственост и стопанска инициатива и заставен пожизнено да работи без възнаграждение за господарите си. Българските поданици на Османската империя определено не попадат в тази категория”, посочи Александров.


„Няма никакво съмнение, че българите, както и останалите християни, са били втора категория поданици на империята в сравнение с мюсюлманите. От тях се очаквало да работят, да търгуват и да се замогват, за да плащат данъци и да издържат армията и администрацията, съставена от мюсюлмани”, призна Алексанров. Той обаче посочи, че за българите винаги е имало опция за смяна на религията, за да се прескочи това положение. С цената на претопяване нашите сънародници могли да получат много привилегии.


   Той посочи, че в средата на 19 век излиза султански ферман, който разрешава българите да издигнат в центъра на османската столица импозантната църква Св.Стефан в Истанбул. Харалан обаче пропусна, че това се случва едва за края на петвековния период. Преди това в Османската империя  са строени християнски църкви вкопани в земята, тъй като било забранено да бъдат по-високи от турчин на кон.

„С модернизацията на османската държава българите получават все повече права”  и посочи, че изключение прави само правото на национално самоопределение, и собствена държава ,което той намери за дребен пропуск в цялата картина.


 „Метафората за робството описва недоволството от това политическо състояние, а не юридическия и икономически статут на българите в империята, който е завиден”, подчерта съветникът на Борисов. По думите му тази метафора „обслужва дневния ред на руския империализъм, оспорен от задълбочаващите се процеси на евроинтеграция на балканските държави”.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 011 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Араламби, много си се объркал другарю

  • 010 Христов 30.06.2019 14:08

    Изобщо не е метафора, че Кирякстефчовци в българските земи винаги е имало и ще има.Харалан е точно такъв михлюзин.Антрополог, изживяващ се като всичколог и характерно е, че изявите му са все в неолиберални и соросоидни медии.

  • 009 Боян Илиев 30.06.2019 14:08

    Хараламбии,идвам у вас ,чукам жена ти, пращам дъшеря ти в харен , а сънът ти еничар,пращам те в трета глуха и с женати наили знаеш?

  • 008 Anonimen 30.06.2019 14:08

    ....ламби КириакСтефчов е захлебил добре, за да напише тези лъжи. Пожелавам му да му приседне и да се задави с трийсетте сороски сребърника!Дано!

  • 007 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Как може така да говори .Нямало робство колко удобно.Засрами се.

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.