Свързани новини

18.04.2019 09:26

Мариян Попов ли става бос на хазарта?

Видян 2393 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Мариян Попов ли ще диктува в хазарта като председател на Държавната комисия по хазарта /ДКХ/?, попитаха от бранша. Според тях  длъжността председател на ДКХ по закон изисква високи морални и нравствени качества, както и професионализъм.


Веднага след назначението, Мариян Попов злоупотребява с поста си, разкриват още запознати. Той повежда битка в защита на игрална зала Сезам, намираща се на петте кьошета, за което получава колосална сума. За игралната зала има подаден сигнал, че и липсва отстояние 300 м. от 20 Основно училище Тодор Минков. Игралната зала няма необходимото отстояние, но Попов срещу допълнитена месечна крупна сума от оборота й, поема ангажимент да не я затваря и да не отнема нейният лиценз за организиране на хазартни игри, твърдят от бранша.


Мариян Попов продължава да злоупотребява със служебното си положение, провеждайки срещи с организатори на хазартни игри от Бургаския регион за да ги рекетира с такса спокойствие. Срещу 1000 лв. на месец от игрална зала Попов, урежда безпроблемни проверки на отчитащите се зали.


Преди да поеме управлението на ДКХ, Мариян Попов дълги години е главен секретар в същата структура. През 2015 г. провежда скандален конкурс за разпределението на сумата от 2 000 000,00 лв. Сумата е събрана за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел /НПО/, определени за осъществяване на общественополезна дейност, за дейности за социално отговорно поведение от парични вноски регламентирани в чл. 10А от Закона за хазарта.


Със Заповед № З-305/05.01.2015 г. Мариян Попов е определен за ръководител на комисията по оценяването и подборът на проектните предложения. От Попов зависи избора на печеливши НПО, между които ще се разпредели сумата от 2 000 000,00 лв. Мариян Попов създава четири НПО, които в последствие да предложи за финансиране:


- Инвестиции и ресурси за човека


- Център за превенция от вредни навици


- Младежите с лице към Европа


- Заеми мястото си в Европа


От информацията за тези сдружения от Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел при Министерството на правосъдието (ЦРЮЛНЦ) и от фирмените им дела в СГС става ясно, че са на лица от ромски произход, регистрирани са в последният момент и нямат никакви познания в областта на хазарта. Регистрирането в последния момент показва, че са създадени специално за конкурса, а със собствеността на лица от ромски произход се прикрива реалният им собственик.


На 11.12.2015 г. е одобрено финансиране на седем дружества, като с Решения №: Н-42, Н-48,  Н-53 и Н-55 е одобрено финансирането на проектите на създадените от Попов НПО със суми на обща стойност над 1 000 000,00 лв., както следва:


1. Сдружение Младежи с лице към Европа - 279 920, 05 лв.  за проекта си Ефектът от хазарта – какво знаем за него?.


2. Сдружение „Център за превенция от вредни навици“ - 283 486, 30 лв.  за Не – зависимост – превенция и лечение на хазартната пристрастеност.


3. Сдружение Заеми мястото си в Европа - 252 201, 64 лв.  за проекта Хазартът през призмата на социалната отговорност.


4. Сдружение Инвестиции и ресурси за човека -  246 543, 35 лв.  за  проекта си Живот без хазарт.


След подаден сигнал до О. Митев - председател на комисията по хазарта, относно съмнителните обстоятелства свързани с конкурса, финансирането към четирите дружества е спряно. Така планът за незаконното усвояване на над 1 000 000,00 лв. от Мариян Попов е стопиран в последният момент.


Кариерата на Мариян Попов в Министерство на финансите е белязана от закононарушения, извършени чрез злоупотреба със власт и служебно положение и непрестанен стремеж за осребряване на заеманата от него длъжност, а в ДКХ и със зависимостта му към определени организатори на хазартни игри.


Преди назначаването му в ДКХ, Мариян Попов е дългогодишен служил в Инспектората към Министерство на финансите, там също е заемал длъжност, с която се е очаквало да противодейства на корупцията и закононарушенията в системата на Министертво на финансите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион