Свързани новини

17.04.2019 10:13

ЕС отказва да признае суверенитет на Израел над Голанските възвишения

Видян 1042 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Европейският съюз отказва да признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения и смята за опасно желанието да се променят границите насилствено. Тази позиция изрази дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини по време на дебат с евродепутатите, провел се през последната пленарна сесия на Европарламента в Страсбург преди европейските избори.

ЕС не признава суверенитета на Израел върху окупираните територии и тази позиция, повтаряна много пъти, се прилага и за Голанското плато", анексирано през 1967 г. от еврейската държава.

"Променянето на границите насилствено е опасна идея. Международните норми трябва да бъдат спазени", подчерта Могерини.

Тя призова страните от ЕС да пратят отново военни кораби в Средиземно море, за да позволят на европейската операция "София" да изпълнява мисията си, насочена срещу трафика на оръжия и на петрол в Либия.

Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини отново призова страните-членки на Общността да възобновят мисията „София“ в Средиземно море. „Тя е ефективно средство за възпиране на контрабандистите“, цитира германският национален ежедневник Die Zeit думите, които италианският дипломат изрече пред Европейския парламент в Страсбург, предаде агенция „Фокус“.


Освен това ЕС трябва да се бори с контрабандата на оръжие и петрол в Либия, допълни ръководителят на Европейската служба за външна дейност.

„Винаги съм казвал, че корабите трябва да останат в международни води“, подчерта Могерини, като изрази надежди, че страните от ЕС ще преразгледат решението си за „София“. Мисията помогна да се намали броят на бежанците, идващи в Европа с повече от 80%.

От стартирането й през 2015 г. 45 000 души са били спасени, а около 150 други са били арестувани, припомни италианският дипломат.

Могерини предупреди, че конфликтът в Либия може да продължи дълго време поради незаконни доставки на оръжие в страната. Силите на генерал Халифа Хафтар започнаха офанзива срещу Триполи преди две седмици с цел установяване на контрол над столицата на северноафриканската страна.

От редакцията припомнят, че ЕС прекрати мисията „София“ през март тази година.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.