Свързани новини

16.04.2019 18:30

Горанов ще печата бюлетините за евровота на тройни цени

Видян 3187 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

         Всички винят Цветанов по въпросите за изборите, но финансовият министър Горанов, от чийто апартамент в комплекс на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев тръгна Апартамент Гейт, ще печата бюлетините за европейските избори.


Държавата, вместо да организира свободен търг и да получи нормалната цена от до 10 стотинки на бройка, на каквото печаташе книжата за изборите години наред, отправи покани и е възложила поръчката срещу 2,5 - 3 пъти по-висока цена, ако се вярва на печатарската гилдия. 19 минути направи неистови усилия да разбере каква точно е сумата, която данъкоплатците ще дадат. Първо се свързахме с медийния съветник на премиера и г-жа Арнаудова ни насочи към правителствения пресцентър, тъй като ресорният вицепремиер Дончев е без пиар, а и беше зает с казуса в родното му Габрово.


От Министерския съвет прехвърлиха топката на Централната избирателна комисия, която апропо още не е изплатила одобрените от самата нея и дължими на 19 минути 27 140 лв., без лихвите, от последните президентски избори през 2016 г. ЦИК не отговори на конкретно поставените въпроси за цената и броя на отпечатваните бюлетини, както и за причините да няма открит търг, а да се пращат покани на избрани играчи. Единственият отговор, който получихме от Централната избирателна комисия е, че тепърва ще се договарят цените за бюлетините с избрания вече кандидат.


От „печатницата на БНБ”, която спечели наддаването между избраните, също не ни отговориха, а ни препратиха към финансовото министерство, което на свой ред не отговори.


Само напомняме, че печатницата на БНБ, всъщност е 70% на компанията Шарл Франсоа Обертюр. Но в нашия случай – защо ли - е на белгийското дружество на френската централа.


Напомняме също, че сделката от 2013 г. накара прокуратурата да се самосезира за скрита приватизация и да започне разследване, от което така и не стана ясно нищо. Освен, че Софийското градско обвинение възложи проверката по случая на ДАНС.


Покрай целия шум, преди 6 години, бяха обещани инвестиции за 22 млн. и разделяне на „печатницата на БНБ” на 3, така че производството на пари да бъде отделно от бюлетините. Последната информация по казуса обаче – 3 години след скандала, показва, че намеренията на БНБ и съдружника й Министерството на финансите, още се поднасят в бъдеще време с „ще”, както прочетохме в Банкеръ.


Интересно е да се знае, че поне при последната публичност на печатницата, освен пари и бюлетини, в нея се правят още талони и фишове за игри на щастието, ценни книжа и какво ли не още, включително документи за самоличност, които трябваше да са преминали към МВР от 5 години насам.


Простата сметка показва, че отпечатването на бюлетините при без друго завишения поне с 1 млн. души брой на избирателите, който вече надвишава броя на жителите на България и то поне с половин милион по данни на Националния статистически институт, пропилените напразно пари на данъкоплатците от надценката ще бъдат поне 2 милиона лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Златко 30.06.2019 14:08

    Навремето и фараон Цветан Василев даваше тройно по-високи лихви в неговата КТБ, пък през 2014 г. се оказа, че това е така, защото КТБ е пирамида!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата