Свързани новини

16.04.2019 11:47

Петкова: Разчитаме на Росатом по всички етапи за АЕЦ Белене

Видян 1110 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ Козлодуй и Държаната корпорация Росатом в изпълнение на програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов, която се проведе в рамките на XI-я Международен форум Атомекспо 2019 в Сочи, Русия, съобщава БГНЕС.


Министър Петкова запозна представителите на Росатом с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ Белене.


"Предстои публикуване на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. След това ще информираме писмено заинтересованите компании, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал", обясни Теменужка Петкова.


Национална електрическа компания ЕАД ще довърши процедурата за лицензиране на проекта, допълни Петкова. Получено е становище от Агенцията за ядрено регулиране, с което се потвърждава валидността на издадените до момента разрешения. Завършването на процедурата по лицензиране ще даде възможност на потенциалните инвеститори да разполагат с пълната информация по проекта.


По думите на Петкова българската страна разчита на партньорство с Държавната корпорация Росатом на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ Белене. Двете страни ще продължат активния си диалог във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор.


По-рано министър Петкова разговаря и с представители на американската компания Дженерал Електрик. От тяхна страна беше потвърден интересът им за участие в АЕЦ "Белене" като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. Дженерал Електрик би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Tesla

Tesla съкращава повече от 10% от работната сила

Tesla ще съкрати повече от 10% от служителите ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог