Свързани новини

16.04.2019 09:56

ЕК пак размаха пръст на Румъния, че не спазва върховенството на закона

Видян 1506 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 
ЕК за пореден път настоя Румъния да спазва върховенството на закона и заплаши да предприеме мерки срещу страната, ако правителството продължава за нарушава един от основните принципи на ЕС. Това обяви по време дебат в рамките на последната за този ЕП пленарната сесия в Страсбург еврокомисарят, отговарящ за правосъдието, Вера Йоурова, съобщава Сега. Евродепутатите  бяха недоволни от отсъствието в залата на първия зам.председател на ЕК Франс Тимерманс, който следи спазването на върховенството на закона в страните-членки на ЕС. На дебата не присъства и представител на властта в Румъния, която в момента е ротационен председател на ЕС.

"Има реален и сериозен риск за голямо отстъпление от постигнатото досега от Румъния по отношение на върховенството на закона", заяви Йоурова. Според нея Букурещ трябва да продължи напред, а не да се връща назад, като така застрашава постигнатия напредък през последните години. "В конструктивния диалог с румънските власти ЕК поиска конкретни действия, само думи на са достатъчни, колкото по-бързо, толкова по-добре...ЕК ще предприеме всички мерки, които са на нейно разположение, ако Румъния продължава да не прави нищо по въпроса", каза още еврокомисарят Вера Йоурова в Страсбург.

В хода на дебата бившият правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей заяви, че "група корумпирани политици и най-вече водени от господин Драгня (лидерът на управляващата Социалдемократическа партия), не спазват законодателството, те го променят и подчиняват съдебната власт на политиката.

Гневна беше и колежката й Ингеборг Гресле, според която това, което си е позволила за момента Румъния, е прецедент и нито една друга държава от ЕС не си е позволявала подобно погазване на европравилата. Тя смята, че трябва да бъдат спрени парите от евроводновете за Букурещ, както и да бъде активирана процедура по чл. 7 от Договора за ЕС. Гресле се възмути и от отношението на Румъния към Лаура Кодруца Кьовеши, която ЕП подкрепя за европейски главен прокурор. Властта в Букурещ прави всичко възможно, за да пречи на кандидатурата й.

Преди дни Партията на европейските социалисти замрази връзките си с управляващата социалдемократическа партия в Румъния, докато правителството не изясни ангажимента си към върховенството на закона и не започне да изпълнява препоръките на ЕК.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион