Свързани новини

12.04.2019 15:50

БСП: Правителството ще подари летището на чужда държава

Видян 2276 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„След отварянето на офертите и участниците в процедурата за отдаване на концесия на Летище „София“, продължават да стоят нашите притеснения, че летището ще бъде дадено на близка на нас държава, с цел не развитие на летището, а напротив. Следим темата от първия ден, в който правителството реши да подари това национално богатство на някоя, неясно коя, чужда държава“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски на пресконференция в централата на партията. Той обясни, че вчера, скрито от медиите и обществото, са били отворени подадените оферти. „Обясниха, че това е законно. ГЕРБ правят така законите, че корупцията, която прокарват, да бъде заложена в законите, но в същото време всичко да става тайно – да не се знае нито кои са участниците, нито да се присъства на самото отваряне на документацията“, подчерта той. По неговите думи предходните седмици потенциални концесионери са задали въпрос към Министерство на транспорта- дали е възможно летищните такси, които се събират на Летище „София“, да бъдат признати за концесионни такива. „Т.е. всички граждани, които ползват летището, да плащат т.нар. концесионна такса“, уточни народният представител. Той прочете писмо на концесионера, в което посочва точно кой закон да се промени и в какъв срок. „Отговорът на покорната администрация е: „Ще разгледаме и обмислим възможностите за изменения на наредбата“, посочи Свиленски. По неговите думи много бързо се задействат и пращат писма до Министерството на транспорта, до директор на дирекция „Концесии“ в Министерството на транспорта, до Летище „София“ и до директора на главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, откъдето им казват по така направените предложения да дадат становище в рамките на 7 дни. „Устното указание, което върви с писмото, е да се върне без забележки“, допълни той. Свиленски посочи част от отговорите на тези дирекции, в които се твърди, че всичко е наред или се връщат по указания ред. „Наредбата ще бъде променена така, че концесионните такси да ги плаща не концесионерът, а всеки един ползвател на летището“, каза още Георги Свиленски.



Димитър Данчев: Защо МРРБ поръча на Световната банка доклад на ТОЛ-системата и предлага различен вариант?



"Защо МРРБ поръча на Световната банка доклад на ТОЛ-системата и предлага различен вариант". Това заяви на пресконференция в централата на партията народният представител от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев. Той обясни, че правителството е обявило, че има намерение след 16 август да въведе ТОЛ-такса за използване на пътната мрежа за тежкотоварните превозни средства над 3, 5 тона. Данчев подчерта, че преди малко повече от седмица, предложението за размерите на таксата и обхвата на пътната мрежа, която ще бъде таксувана, е било обявено от МРРБ. "Това на момента предизвика скандал в средите на превозвачите", коментира той. Социалистът припомни, че МРРБ е възложило на Световната банка и е заплатило за изработването на доклад, който да разгледа различни варианти за обхвата на ТОЛ-системата- от гледна точка на пътната мрежа и размера на таксите за отделните видове превозни средства. "Световната банка беше предложила 3 варианта, които явно МРРБ не е използвало. Те дават 4-то предложение, което няма нищо обшо с първите 3", каза още той и подчерта, че  МРРБ и АПИ са избягали от дебата за обхвата и размера на таксите и какво трябва да включват те.
"Ние, от БСП, предлагаме друг вариант, който е съобразен преди всичко с предложеното от Световната банка", подчерта Данчев. По думите му левицата предлага обхватът да бъде само върху магистрали и първокласна пътна мрежа. Той допълни, че се предлага и да се запази винетната система- такава, каквато е в момента за автобусите. Димитър Данчев обясни, че социалистите са направили и сравнителен анализ на цените по варианта на МРРБ и по предлагания от тях и се вижда, че в първия вариант цените ще са до няколко пъти по- високи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на