Свързани новини

12.04.2019 11:34

НС прие окончателно промените в Закона за чужденците, свързани с Брекзит

Видян 1063 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гражданите на Великобритания, които искат да останат в България при Брекзит без сделка, ще трябва да поискат разрешение за пребиваване у нас до края на 2020 година. Това гласят окончателно приетите промени в Закона за чужденците, свързани с Брекзит, предаде БНР.


След оттеглянето тя ще бъде трета страна и влизането и пребиваването на британски граждани в България ще се извършва при условия по реда на закона за чужденците. Изключение от това положение ще представляват британски граждани, които са се установили и са изградили трайни връзки в нашата страна.


Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов коментира: "Това са изключително важни правила, тъй като и към настоящия момент същата процедура се реализира по отношение на постоянно пребиваващите български граждани в Обединеното кралство".


Една част от предложените промени се налагат с оглед на уреждане на статута и пребиваването в България на непридружени деца-чужденци. Измененията предвиждат право на пребиваване на деца чужденци до 18-годишна възраст да се предоставя след общо съгласие на родителите. В случаи, в които не е налице общо съгласие, спорът между тях ще се решава от Районния съд по местопребиваването на детето.


В случаите, в които Обединеното кралство ще се оттегли от Европейския съюз, и правото на събиране на семейство все още не е упражнено, то ще може да бъде упражнено от датата на оттегляне.


Условията, записани в закона, са титулярът да е преминал успешно своята процедура по пререгистрация и семейната връзка да е била налична към датата за Брекзит. С разпоредбите се изменя и Законът за убежището и бежанците, като се ограничава прилагането на процедурата за събиране на семейства на бежанци само до лица, чиито семейни връзки предшестват влизането им на територията на нашата страна. Предложените промени са превантивна мярка срещу сключване на фиктивни бракове.


В редовния парламентарен контрол на депутатски въпроси ще отговарят министрите Нено Димов, Росен Желязков, Николина Ангелкова, Петя Аврамова и Кирил Ананиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей