Свързани новини

12.04.2019 10:37

Крах в пенсионната система. Ще останат ли 45-годишните без пенсии?

Видян 2977 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вноските, които всяка година влизат в НОИ, не са достатъчни за изплащането на пенсиите, като необходимите допълнителни средства се покриват от републиканския бюджет, съобщава bgonair.bg.


В момента дупката се покрива от републиканския бюджет. През следващите 10 години дефицитът в пенсионната система ще се задържи под 5 на 100 от брутния вътрешен продукт на страната, заради ежегодното повишаване на необходимите за пенсиониране възраст и стаж.


През 2037 г. обаче пенсионната възраст за жените и мъжете ще се изравни на 65 години. След това в периода 2040- 2060 г. в резултат на процеса на застаряване на населението и очакваната по-висока продължителност на живота, фискалният натиск върху държавната пенсионната система ще се увеличи и дефицитът ще достигне 6,7% от БВП. Ето защо изплащането на пенсиите на хората, които сега са на около 45 години, ще бъде най-трудно. Когато те достигнат пенсионна възраст – парите в хазната ще са по-малко.


Тази криза ще се задълбочи в следващите години, ако не се повишат данъците и осигуровките. Реална ли е опасността от срив в пенсионната система - председателят на Комисията по труда и социалната политика в парламента Хасан Адемов коментира в студиото на "България сутрин".


Според статистиката над 20% от хората, в страната са на възраст над 65 години. В момента сто души в трудоспособна възраст изкарват пенсиите на 79 пенсионери. В най-лошите за държавното осигуряване години на 100 работници ще се падат повече от 90 пенсионери.


"Ако осигуровката е в размер на един процент от нашите доходи то в рамките на една година във Фонда "Дългосрочна грижа" ще се съберат повече пари отколкото тези, които са предвидени по плана за дългосрочна грижа в момента, което обхваща период от три години. Идеята е, с тези пари да се помага на възрастните хора, които не могат да се грижат за себе си. За сега тази идея не среща подкрепата на правителството", посочи доц. Стоянка Черкезова от Институт за изследване на населението и човека при БАН.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Danail Stefanøv Antønøv 30.06.2019 14:08

    Въпрос: Наясно ли е тази с естеството на пенсиите, откъде идват и ЧИИ са парите които се удържат ?! ОчеИЗВАДНО НЕ

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак