Свързани новини

10.04.2019 18:42

Цацаров: Не може да се разследва президент

Видян 3806 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„По Конституция държавният глава има абсолютен имунитет и не може да бъде разследван, цитира гл. прокурор Сотир Цацаров пред 5GMedia.bg. Коментарът му е по по повод на твърдението на ПИК, че е започнала проверка на КОНПИ за апартамента на президента Румен Радев, купен през 2010 г.. ПИК твърди, че тя била образувана по сигнал на Недялко Недялков. Подобна информация обаче  отсъства на официалната страница на КОНПИ.


„Ако действително е започнала проверка от КОНПИ, то тя е на ръба на законността”, категорични са юристите.


  Същата медия изрязва съмнения за корупционни действия на Радев от времето когато е бил ръководител на ВВС.


5GMedia припомня, че казусът поразително прилича на случай с Росен Плевнелиев от преди години. В свое изявление от 20.05.2014 г. гл. прокурор Цацаров заяви, че Софийската прокуратура незаконно е образувала проверка срещу президента Плевнелиев за държавна измяна по повод на срещата му във Виена през март със шефа на EVN Щефан Шишковиц. Тогава сигналът е бил подаден от Николай Бареков.


След сигнала на Бареков от началото на май,  прокурор от Софийска главна прокуратура, чието име до момента не е известно, е разпоредил проверка и е дал на органите на ДАНС указания - да се снеме обяснение от Бареков.


Последва реакция от администрацията на Плевнелиев. Президентството сезира гл. прокурор за незаконната проверка на 15 май. На 16 май прокурор от ВКП е изискал преписката от СГП и е отменил постановлението за възлагане на проверка на основание на текст от Конституцията, съгласно която срещу президента не може да бъде възбудено наказателно преследване.


Президентът ясно открои, че по Конституция държавният глава има абсолютен имунитет и не може да бъде разследван. Подаден е бил сигнал, след което по по процедурния ред е трябвало да се направи проверка. В случая обаче  прокурорът не е трябвало да възлага проверката на ДАНС, а да се позове на върховния закон.


Напомняме още, че по време на президентския мандат на Плевнелиев, от Атака многократно са искали той "да свали имунитета си", за да бъде разследван по техни обвинения за корупционни сделки в миналото, но Конституцията не позволява.


Източник: 5GMedia.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец