Свързани новини

08.04.2019 18:34

Властта прехвърли Артекс на съда

Видян 2697 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Изпълнителната власт прехвърля на съда проблема с незаконното строителство на Златен век. От една страна, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова заяви, че ще спре строежа другия понеделник, което трябваше да стане още миналия четвъртък.   От друга страна, тя не възнамерява да праща в оставка заместника си Йовев и шефа на ДНСК Иван Несторов за издадената заповед с разрешение за строежа на Артекс. Въпреки, че постройката е в нарушение и по стария, и по новия закон, които забраняват сгради над 8 етажа в района, министърът от Враца заяви, че тя трябва да остане поне на сегашните си над 20 нива. Самата тя поиска фирмата да съди държавата и така прехвърли топката. Становището на Аврамова прозчува след среща при премиера Бойко Борисов и протестиращите срещу небостъргача от ИК Лозенец. На събитието присъстваха министър Аврамова, кмета на София Йорданка Фандъкова, гл. арх. Здравко Здравков и други.


Аврамова призна, че „има разнопосочни мнения относно това има или няма разрешение за строеж” и, че „законът няма ретроактивно действие”. „Предприемане необходимите законови действия, ще се придържаме към закона и ако фирма Артекс има претенции относно издадената заповед, ще доказваме правотата си в съда”, заяви тя.


   Пред Илияна Беновска арх. Здравков също отрече сградата да бъде събаряна. „Заповедта не е моя, заповедта е на ДНСК” заяви той. И подчерта, че носи отговорност само за издадените от него документи. Здравков посочи, че ДНСК е сезирана още на 15 януари.


След като стана ясно за срещата с премиера, от строителната фирма Артекс, която строи сградата също поискаха разговор с него. Шефът на компнията Пламен Мирянов-младши изпрати писмо до премиера, в което заяви, че членовете на ИК Лозенец „губят времето на медии и администрация”.


На самата среща се стигна до констатацията, че поправка за Златен век нямало, а тя е факт,  а строителството на небостъргача все пак ще бъде спряно. Което провокира реакцията на Мирянов. Той разпространи писмо до медиите, в което сподели, че е научил „с изумление” от медиите за събитието. Според него ИК Лозенец разпространява неверни твърдения и извършва манипулативни действия.


„Г-н Премиер, правя неколкократни опити да ви помоля да се свържете с нас и да ни поканите да присъстваме на тази среща”, призова с недоумение и без уважителна форма (главно "В") шефът на Артекс.


Припомняме, че от ИК Лозенец проведоха няколко простеста с искане за оставките на шефа на ДНСК арх. Иван Несторов и на на зам.-строителния министър Валентин Йовев, които допуснаха строежа, въпреки че той не отговаря на изискванията на закона.


В края на миналата седмица от самата строителната фирма вече обявиха, че преустановява т строителството на Златен век. От Дневник обаче установиха, че строителството на сградата не е спирало след разпореждането на Борисов. Днес имаше много повече работници на обекта.


Едва другия понеделник официално ще бъде връчена заповед за спиране на строежа, а по закон след получаването на констативния акт от ДНСК тече 7-дневен срок за възражение от страна на инвеститора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни