Свързани новини

08.04.2019 10:08

Новият министър в казуса 1 млн. подкуп от Плевнелиев, подхванат от Цветанов, Кадиев и Курумбашев

Видян 3885 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новият правосъден министър Данаил Кирилов е сред съветниците, искали подкуп от Плевнелиев за евтин парцел за разширяване на бизнеспарка, ако се вярва на Георги Кадиев, позовавал се на самия Цветан Цветанов – пръв заговорил за взятката и тримата съветници, наричани Брокерите, които я пожелали. Напомняме, че Кадиев не беше осъден за клевета, въпреки първоначалното яростно отричане на твърденията му и завеждането на наказателно дело и граждански иск за огромната сума от 150 000 лв. То приключи със споразумение. Цветанов и потвърдилия версията им с Кадиев – Курумбашев, също общински съветник в онези времена, не са изобщо съдени. В личен разговор с 19 минути шеф на СОС изброи четирима души, които „решавали нещата и казусите” по онова време в доминирания от ГЕРБ съвет и сред тях определено личаха имена от тройката.


Припомняме драмата, както е разказана от Дневник, който е доста близък до Плевнелиев:


„Като кандидат-кмет на София Георги Кадиев  назова имената на тримата общинари, които искали подкуп на Росен Плевнелиев. "Цялата драма продължава заради имената на трима общински съветници от ГЕРБ, които трябва да бъдат казани, защото са оказвали натиск. Имената, които Росен Плевнелиев е казал на Курумбашев, а после той - на мен, са ясни и те не са нови - Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов", заяви Кадиев, цитиран от агенция Фокус”.


Евродепутатът Петър Курумбашев също коментира темата пред Би Ти Ви. Той обяви, че тогавашният областен управител на София-град, а сега – нов министър Данаил Кирилов „през октомври 2008 година е предложил да не се прави замяна на общинския терен с Бизнес парка, както е предлагала компанията, ръководена от Росен Плевнелиев, а парцелът да се обяви на търг. Тогава Кирилов е бил общински съветник от ГЕРБ, а в предишния мандат - от БСП.


Това е развитието на 8-ия ден, след като самият Цветан Цветанов съобщи публично, че през 2007 г. трима тогавашни общински съветници в София, известни като "брокерите", са поискали от Плевнелиев 500 хил.евро или милион в лева, за решение, свързано с Бизнес парк - София. Информацията постави въпроса защо нито той, нито Плевнелиев са съобщили за случая на прокуратурата и МВР. Темата беше подета от опонентите им - от БСП заявиха, че в случая и развитието му са замесени и настоящи общински съветници от ГЕРБ.  Курумбашев обясни откъде и как той знае за случая така: "През март 2008 г. тази сделка за замяна мина през Столичния общински съвет и 6 месеца по-късно бях потърсен от Плевнелиев, с когото се познавам отдавна. Той ми сподели, че има определен натиск от съветници от мнозинството. Не сме влизали в детайли дали директно са влезли в контакт с него или не". Самият Плевнелиев обясни, че не е давал подкуп, но по Закона искането на взятка е престъпление!


Курумбашев каза, че е информирал шефа на групата на БСП в общината Жельо Бойчев и председателя на Столичния общински съвет тогава Андрей Иванов (ГЕРБ). След това Иванов се намесил, в крайна сметка мнозинството на ГЕРБ е гласувало за замяната. "Корупционните практики, които са били през 2007 г., не са забравени от ГЕРБ през 2008 г.. Маските падат и се вижда, че ГЕРБ се бори с корупцията така както педофил охранява детска градина", заяви още Курумбашев пред Би Ти Ви.


Кадиев напомни, че за случая е разказал именно вътрешният министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ тогава Цветанов, затова той дължи на гражданите още информация по темата”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    г–н Борисов, защо не се освободите от Цецо и Дани? Страхувате ли се от тях? Колкото по–скоро го направите, толкова по–добре. Иначе ще бъде жалко за ценните хора в ГЕРБ. Моля Ви, опазете ги.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,