Свързани новини

08.04.2019 09:26

Хомофобски скандал удря бг евростолицата на културата, клейми Гардиън

Видян 1674 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-влиятелният британски всекидневник Гардиън пише: „Пловдив, една от европейските столици на културата, е забъркан в хомофобски скандал след опит на местните власти да сменят шефа на организационния комитет заради фотографска изложба на гейтематика.


Управляващите в българския град, който е съдомакин на изданието на ЕСК за 2019 г., заедно с италианската Матера, искат отмяна на предвидената за юли експозиция Balkan Pride.


„Не щем да го правят и ще ги спрем, като използваме законни и, ако се наложи, незаконни средства”, казва Александър Сиди, депутат от партията ВМРО.


В понеделник общинският съвет на града ще гласува дали да препоръча смяна на главата на културната фондация Светлана Куюмджиева като се надява да накара кмета да предприеме действия.


Изложбата трябва да представи фотоси на минали гейпаради в Балканския регион, концерт и дискусионен форум. Те са организирани от Глас – група за защита правата на гейовете.


„То е същото като да се проведе гей парад в Пловдив – казва Борислав Инчев от ВМРО – много ми е любопитно какво ще стане, ако учителка се обърка и прати учениците си да видят изложбата. Какво ще видят, как тя ще им го обясни”.


Според Куюмджиева намесата на местните съветници е „грозна провокация”. Тя споменава, че проекта евростолица на културата изисква гаранции за политическа ненамеса: „Това може сериозно да увреди репутацията и имиджа, който си изградихме през последните 5 г. Подобна намеса в програмата ще се разгледа като дискриминация и цензура”.


ВМРО е една от трите  националистически партии в правителството в София, която получи 21 от 50 гласа в градския съвет, включително от номинално левеещата БСП и коалиция Обединени за Пловдив.


„Пловдив, малко или повече е консервативен град. Други проекти трябва да бъдат приоритет”, казва Евелин Парасков от Обединени за Пловдив. Той твърди, че е подкрепил отстраняването на Куюмджиева заради липсата на прозрачност за разходите за Пловдив 2019, освен за гей съдържанието.


Има притеснения за нарастваща хомофобия в България. През март проучване на Глас показа, че само 1 от 3 българи няма против, ако съседът му е гей. Също през март мъж се промъкна в първия комуникационен гей център в страната и го вандализира. В петък витрините му отново бяха счупени. По-рано имаше 2 нападения над LGBT жени в София заради вида им. Графити:  “No to gay propaganda in Plovdiv” се появиха на централата на Пловдив 2019.


Симеон Василев от Глас казва: “Политиците не разбират културното съдържание на проекта и ненамесата в програмата на европейската столица. Темата на Пловдив 2019 е  ‘together’. Къде е заедността в този момент?”, завършва Гардиън.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    На кой му пука какво си мелят градинските педали? ... да си гледат тех си и с нас да ни са занимават!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

стрелец