Свързани новини

07.04.2019 12:56

Д. Кирилов искал подкуп от Плевнелиев, разкри Кадиев

Видян 7389 пъти | Коментари 2
Гласували 5 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  

Новият правосъден министър Данаил Кирилов е искал подкуп от Плевнелиев, когато Кирилов е бил общински съветник, разкри Кадиев още през 2011 г.



 16 сеп. 2011 г.

Кандидат-кметът за София, издигнат от БСП, Георги Кадиев  назова имената на тримата общинари, които искали подкуп на Росен Плевнелиев. "Цялата драма продължава заради имената на трима общински съветници от ГЕРБ, които трябва да бъдат казани, защото са оказвали натиск. Имената, които Росен Плевнелиев е казал на Курумбашев, а после той - на мен, са ясни и те не са нови - Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов", заяви Кадиев, цитиран от агенция "Фокус".

По-рано днес депутатът от левицата Петър Курумбашев също коментира темата пред Би Ти Ви. Той обяви, че настоящият областен управител на София-град Данаил Кирилов през октомври 2008 година е предложил да не се прави замяна на общинския терен с Бизнес парка, както е предлагала компанията, ръководена от Росен Плевнелиев, а парцелът да се обяви на търг. Тогава Кирилов е бил общински съветник от ГЕРБ в столичната община, а в предишния мандат - от БСП.

Така, след многобройните призиви на БСП вътрешният министър Цветан Цветанов да обяви кои са общинарите, имената бяха огласени от двама представители на левицата.

Това е развитието на 8-ия ден, след като Цветанов съобщи публично, че през 2007 г. трима тогавашни общински съветници в София, известни като "брокерите", са поискали от Плевнелиев 500 хил.евро, за решение, свързано с Бизнес парк - София. Информацията постави въпроса защо нито той, нито Плевнелиев са съобщили за случая на прокуратурата и МВР. Темата беше подета от опонентите им - от БСП заявиха, че в случая и развитието му са замесени и настоящи общински съветници от ГЕРБ. Преди дни кандидатът за президент Плевнелиев пък обяви, че не е имал среща "с никакви брокери- ни един, ни два, нито трима". Той декларира още: "Лично на мен подкуп не ми е искан, самите вие знаете че подкуп не се иска директно, а с много завоалирани намеци. Аз лично подкуп никога на никого не съм давал."

Днес Курумбашев обясни откъде и как той знае за случая така: "През март 2008 тази сделка за замяна мина през Столичния общински съвет и шест месеца по-късно бях потърсен от Плевнелиев, с който се познавам отдавна. Той ми сподели, че има определен натиск от съветници от мнозинството. Не сме влизали в детайли дали директно са влезли в контакт с него или не".

Депутатът отговори на въпросите защо той самият не е сигнализирал на прокуратурата или МВР за този натиск с аргумента, че е информирал шефа на групата на БСП в общината Жельо Бойчев и председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов (ГЕРБ). След това Иванов се намесил, в крайна сметка мнозинството на ГЕРБ е гласувало за замяната. Ден по-рано Иванов заяви, че чак сега научава за този случай.

Курумбашен на няколко пъти подчерта тезата на левицата - че лицата, оказвали натиск над Плевнелиев, са станали общински съветници от листата на ГЕРБ, след което отново са настоявали в общината да не се прави замяна, а търг за имота. "Корупционните практики, които са били през 2007 г., не са забравени от ГЕРБ през 2008 г.. Маските падат и се вижда, че ГЕРБ се бори с корупцията така както педофил охранява детска градина", заяви още Курумбашев пред Би Ти Ви.

Днес кандидат- кмета на София от БСП обаче отново Георги Кадиев призова вътрешният министър Цветан Цветанов "да излезе и да каже имената".

"Ако някой нещо е скалъпвал, това са Росен Плевнелиев и Цветанов. Те трябва да излязат и да кажат истината. На 23 октомври ще искаме доверието на хората, за да управляваме градовете и държавата. Хора, които лъжат, не могат да искат доверие", коментира Кадиев. Напомни, че за случая е разказал именно вътрешния министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветанов, затова той дължи на гражданите още информация по темата.

Кадиев коментира още, че в последните дни е станал свидетел на пълната амнезия на голяма група политици. "Не се учудвам, че премиерът Борисов има нужда от опресняване на паметта, не се учудвам, че Цветан Цветанов не си спомня, не се учудвам, че Андрей Иванов каза, че за първи път чува, като представител на институция. Не се учудвам, че Йорданка Фандъкова каза, че няма нищо общо и не знае. Тя по принцип няма нищо общо и не знае", допълни общинският съветник от БСП.

Пред БНТ тази сутрин столичният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Йорданка Фандъкова заяви, че недоумява "как може политически сили, които са били част от управлението и са участвали в целия този процес, сега да обвиняват човека, който е почтеният, който не се е поддал, не е влязъл в схеми". Тя беше помолена да коментира какви са впечатленията й и дали смята за почтени общинските съветници, чиито имена посочи по-рано лидерът на РЗС Яне Янев - Орлин Иванов, Радослав Тошев и Пламен Илиев: "Аз не мога да оценявам хората просто. . . Никога не сме имали проблеми, винаги сме били оперативни. С колегите работя много добре като изпълнение на задачи. Наистина компроматът означава, че ти хвърляш нещо в пространството, което след това няма как да бъде обяснено. Отговорната позиция за мен е да поставиш въпроса и да сезираш органите, които могат това нещо да го проверят. А всичко останало е несериозно".

Попитана ще останат ли те в листите на ГЕРБ за следващия мандат, Фандъкова отговори, че листите в момента се обсъждат. "Аз смятам, че тези хора са възрастни, те могат да дадат ясен отговор. Вчера и господин Тошев, и господин Иванов категорично дадоха и пред медиите този отговор. Ако те смятат, че това е клевета, те имат, и аз ще им препоръчам, всички основания да заведат дела за клевета".

Вчера, на заседанието на столичния общински съвет, Орлин Иванов за пореден път обяви, че това е "гнусна лъжа". Декларира, че винаги е подкрепял сделката за бизнес парка и ще съди и осъди Кадиев, ако назове неговото име. Радослав Тошев пък изпрати открито писмо: "По повод появилите се в някои медии публикации, които забъркват името ми с някакъв " подкуп", поискан от г-н Плевнелиев, заявявам, че това са груби спекулации и откровени лъжи".

Източник: Дневник















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Някой няма ли да провери имотите на плювналийф?

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    има обосновано предположение , че ще дойде и такъв момент.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец