Свързани новини

07.04.2019 09:01

Започват проверки законна ли е терасата на Пламен Георгиев

Видян 1767 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Районната община „Слатина” започва проверка законно ли е построеното върху покрива-тераса на тризонета на шефа на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев, съобщи бТВ. На въпросната тераса има барбекю и сауна за шестима души. Те са построени години преди Георгиев да купи имота.


Няколко години мотаене


Още през 2011 г. е до общината са подавани сигнали, че постройките върху покрива са незаконни. На следващата година е направена проверка, която установява, че собствениците нямат нужните документи.


„Установили са пристройка и остъклен навес, които не са отразени в проектите, които сме имали към онзи момент”, обясни кметът на „Слатина” Наталия Стоянова.


След това обаче проверките са спрени. На три пъти е правен опит да се влезе в имота, но собственикът не осигурява достъп. Няма и нови жалби. Затова производството се спира. И отлежава из чекмеджетата на общинската администрация няколко години.


Според бТВ служители на общината ще направят нов опит да влязат в имота в понеделник. Няма обяснение защо кметството е бездействало толкова години.


„Дали щяхме, най-вероятно – да, в един момент”, отговори Стоянова на въпрос щяха ли да се поинтересуват от имота, ако за него не се говореше по медиите. Според нея, ако се установят незаконни постройки на покрива, собственикът ще трябва да ги премахне.


Тераса или покрив?


Казусът е доста заплетен, тъй като Георгиев твърди, че терасата му е част от общите части на блока и той няма „индивидуални собственически права” върху нея. Точно затова не я бе посочил в имотната си декларация. В този случай обаче, за да се строи върху нея, трябва да има съгласие от всички съседи. Пред бТВ живеещи в блока твърдят, че не са давали такова съгласие.


Скандалът около апартамента на Георгиев тръгна от разминаването между данните от декларацията и тези в Имотния регистър, където терасата от 186 кв.м. фигурира като част от имота. Другото разминаване бе между декларираните от него цени и данъчните оценки и на двата му имота в столичния квартал „Гео Милев”, които са по-високи от платеното за апартаментите. За единия Георгиев обясни, че е допусната грешка в нотариалния акт, а за другия – че оценката е по-ниска, защото не трябва да се включва площта на терасата-покрив, която е обща част. До нея достъп има само шефът на КПКОНПИ, но това не променя нещата, твърди той.


Заради скандала главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на сделките. Премиерът Бойко Борисов каза, че Георгиев трябва или да си подаде оставката, или да излезе в отпуска. Шефът на КПКОНПИ обяви, че се оттегля временно. Ден по-късно стана ясно, че управляващите са внесли законови поправки, с които се променят изискванията за заемане на поста му. А президентът Румена Радев каза, че сваля доверието си от него и не го покани на предстоящия в понеделник Консултативен съвет по национална сигурност на тема корупция. Очаква се там да присъства заместникът на Георгиев Антон Славчев. Около неговия имот, отново с голяма тераса, също се появиха въпроси за цената, на която е купен. Засега Славчев не е говорил по темата, предаде Медиапул.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    "Отпуск", не "отпуска"!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни