Свързани новини

06.04.2019 08:44

Галъп: За първи път повечето българи смятат, че БСП ще спечели евровота

Видян 2015 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     55% се съгласяват, че в темата с апартаментите на Цветан Цветанов и др. има и морален, и законов проблем, 17% намират най-вече законов проблем, 14% намират само морален проблем, а 6% не намират проблем. 87% смятат, че оставката на Цветанов не решава проблема, 6% - че го решава. Останалите се колебаят. Независим телефонен сондаж, проведен на 3 – 5 април сред 801 души на територията на цялата страна. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Сондажът ползва панелна методика, която осигурява максимална представителност на данните.


На този фон, за първи път онези, които смятат, че БСП може да спечели повече гласове от ГЕРБ на евроизборите, застигат и превишават тези, които не смятат така. 45% смятат, че това е възможно, 40% – че не е възможно, а останалите се колебаят. Следващи вълни на сондаж ще покажат дали това е трайна тенденция, или е ефект на моментната снимка.


Подобно е съотношението между онези, които се съгласяват с това, че виновен за този модел е самият Борисов, и онези, които не смятат така. Това е в синхрон с факта, че повече от 1/3 от потенциалния електорат на ГЕРБ в сондажа е разколебан в намеренията си да гласува и сега за тази партия. Явно влиянието на продължаващия скандал е сериозно.


По другата тема от последните седмици, 77% от запитаните не одобряват да се опрощават дългове на вероизповеданията. 13% са на обратното мнение и заявяват своето одобрение, а 10 на сто не могат да преценят. Това показва, че решението тази идея да се преразгледа и прецизира е било в правилна посока, според българите.


През цялата година „Галъп интернешънъл“ ще следи и обобщаващи въпроси, посветени на трийсетата годишнина от началото на демократичните и пропазарни промени у нас. В годината на избор на нов главен прокурор става важен и въпросът кой от главните прокурори се е справил най-добре с работата си, според българите. Въпреки слабата запознатост и традиционен негативизъм, все пак се наблюдават и положителни оценки, като най-много такива събира настоящият главен прокурор – Сотир Цацаров, посочен от 21%. Борис Велчев се е справил най-добре с работата си според 16 на сто от запитаните. Иван Татарчев – посочват 7%, а 5% избират Никола Филчев.


Причината за такъв тип данни вероятно идва и от теми, получили широка гражданственост, като, например, борбата с контрабандата. 45% от запитаните виждат реален напредък в борбата с контрабандни цигари у нас и го отчитат като положителен факт. Според 19 на сто, обаче, няма реален напредък и данните са опит да се прикрие реалността. Висок е и процентът на хората, които се колебаят – 36 на сто.


По всичко личи, че темите, свързани с престъпност, корупция и т.н. стават все по-важни за обществото. „Галъп интернешънъл“ ще продължава задълбочено да следи такива теми. Онова, което би могло да навреди на имиджа на вътрешните работи и сигурността, очевидно са идеи, като тази за адвокатите и ДАНС.


Мнозинството от 69% от българите са на мнение, че адвокатите в страната трябва да са напълно независими от властта и да пазят интересите и тайните на клиента си. 19 на сто от запитаните са на обратното мнение и подкрепят идеята адвокатите да станат на практика агенти на ДАНС и да докладват за случаи, засягащи националната сигурност. Останалите 12% се колебаят.


Сондажът е проведен на 3 – 5 април сред 801 души на територията на цялата страна. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Сондажът ползва панелна методика, която осигурява максимална представителност на данните.


Възложено, проведено и финансирано от "Галъп интернешънъл".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    за да се изясни цялостно волята на народа трябва да се гласува МАСОВО.кой както чувства.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци