Свързани новини

04.04.2019 18:21

Кадър на БСП за министър на правосъдието

Видян 3432 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо две седмици след оставката на Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов обяви нейния наследник, предизвестен още тогава от 19'. Той предложи за нов министър на правосъдието шефа на Правната комисия в НС Данаил Кирилов.  Припомняме, че министерското кресло се освободи, след като ГЕРБ се разтресе от оставки на ключови фигури за партията, заради т.нар. Апартаментгейт.


Въпреки, че има два мандата като депутат от ГЕРБ, Кирилов започва политическата си кариера в Столетницата. Той открива симпатиите си към БСП през още 1997г., като се твърди, че това е станало „по убеждения”. Под крилото на президента Георги Първанов той става шеф на кабинета на вицепремиера социалист Костадин Паскалев, който заедно с министъра на държавната администрация Димитър Калчев е поканен от лечно от премиера Симеон Сакскобургготски в неговото правителство. От 2003-а Кирилов е общински съветник от БСП в София. През 2009г. обаче той напуска БСП и се присламчва към набиращата популярност ГЕРБ истава областен управител на столицата като човек на Цветан Цветанов и Андрей Иванов.



Макар че е от Димитровград, в това НС Кирилов е издигнат за депутат от ГЕРБ-Лозенец. Интересен момент е, че той е съдружник в заплашилата с мъст медиите кантората Пенков, Марков и партньори, която защитава правните интереси на строителната фирма Артекс Инженеринг. Това пък е компанията, която стои небостъргача Златен век именно в кв. Лозенец. Същевременно преместването му от БСП в ГЕРБ съвпада със старта на кариерата му във въпросната кантора.


От 19’, заедно с други медии бяхме сред първите, които още преди десетина дни посочихме, че Кирилов може да заеме мястото на Цачева. Интересно е защо е трябвало да се чака две седмици, за да бъде факт това назначение.


Провалиха се първоначалните опити да се прокара кандидатурата на бившата съдийка Десислава Ахладова, която временно зае мястото на Цачева. В деня на нейното назначение лъсна фактът, че тя също се е сдобила с имот на на половин цена в София.Същевременно оглавяваната до момента Правна комисия от Кирилов е отговорна, както за надзора, така и за законовите промени позволили Апартаментгейт да стане факт с нарочна поправка Артекс на чл. 153 от ЗУТ.


Като очевидно свидетелство за правната несъстоятелност на досегашния шеф на тази комисия може да се посочат множеството поправки на поправки и връщане на закони дори преди тяхното обнародване. Примерите за това са толкова много, че всеки може да назове поне няколко.


Кирилов няма кой да го замести в Правна комисия”, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов във връзка с номинацията му за правосъден министър. Любопитен факт е, че това НС наистина е с най-малко юристи в историята на парламентаризма. В нея 1/3 от депутатите нямат ...юридическо образование.


 В момента Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е с диплома от академията на МВР в Симеоново от времето на социализма е основен кандидат за поста на Кирилов в  комисията. Другият вариант за мястото е Тежката артилерия. Десислава Атанасова вече заема поста на министър на здравеопазването в кабинета Борисов-1. Преди да стане депутат от ГЕРБ, тя беше юрист към психодиспансера в Русе. Влизането й в НС се дължи на дружбата и с новия шеф на Комисията по вътрешна сигурност Пламен Нунев, който замести на този пост подалия оставка като депутат Цветан Цветанов. Неговият основен актив, освен приятелството със зам.-шефа на ГЕРБ, е  фактът, че е брат на лекоатлетката от миналото Анелия Нунева.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни