Свързани новини

02.04.2019 16:54

Ердоган жали вота в Истанбул и Анкара

Видян 1598 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Управляващата партия в Турция заяви, че ще обжалва „невалидните гласове и нередностите“ на местните избори през уикенда в столицата Анкара, както и в метрополиса Истанбул. Според хората на президента Ердоган нарушения е имало в „повечето от 12 158-те избирателни секции в Анкара,” каза Фатих Шахин, генерален секретар на Партията на справедливостта и развитието. “Ще използваме законните си права и няма да позволим волята на нашите граждани да бъде изменена в Анкара,” добави турският Цветанов.


Управляващата партия на Турция води в надпреварата в 16 столични района и 24 града според неофициални резултати. Някои избирателни урни пък все още не са отворени в Истанбул, твърди председателят на Върховния избирателен съвет Сади Гювен. Той заяви, че това е поради възражения в Истанбул, но основният опозиционен кандидат на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу в момента води с 4 159 650 гласа, т.е. няма как вотът да бъде променен.


За Ердоган, чиято политическа звезда изгрява именно като кмет на Истанбул, а спечелилият е изгонен негов министър, болката от загубата на най-големия турски град, където живее нещо като 20% от цялото население на страната и е съсредоточена огромна част от нейната икономика, е особено тежка. Още повече, и другият значим метрополис Измир отива в ръцете на опозицията. Българските изселници в Турция твърдо са ЗА нейните кандидати.



Мансур Яваш, кандидат за кмет на основната опозиционна Републиканска народна партия в Анкара, води в надпреварата с 50,9% от гласовете, според неофициални резултати, пред кандидата на ПСР Мехмет Йозхасеки, който е с 47,06%, а останалите бюлетини са невалидни. Тази разлика също едва ли е преодолима.


"Ние спечелихме общо 778 общини, включително 16 столични района, което означава, че 56% от всички общини в Турция ще бъдат управлявани от Партията на справедливостта и развитието“, заяви Ердоган в речта си от балкона в столицата Анкара след излизането на резултатите. “Бих искал да благодаря на всички мои граждани, особено на нашите кюрдски братя, за проявената чувствителност към въпроса за оцеляването”, каза той.


Според Ердоган партията му не е успяла да постигне желаните резултати в някои градове, защото той не е бил достатъчно добре разбран от избирателите. “Ще започнем с откриването и отстраняването на недостатъците”, добави той.


Ердоган каза, че партията и Турция ще претърпят промени през следващите дни: “Няма да има избори четири и половина години. Какво ще правим? Ще се съсредоточим върху национални и международни въпроси и се надяваме да издигнем страната си над нивото на нашите съвременници. Приоритетът на Турция е да засили икономиката, да поддържа развитието и да повиши заетостта”, добави той.


Президентът подчерта, че целта на Турция е „да помогне на сирийските бежанци да се завърнат в страната си, като същевременно направи Манбидж и територията на изток от Ефрат безопасно място”, т.е. подсказа, че тепърва ще води битки в съседната държава срещу кюрдите.


Междувременно, турското външно министерство промени позицията си и  думите на министъра Чавушоглу, че е въздействал за приемането на закона за вероизповеданията у нас с опрощаване на милионните дългове на мюфтийството вече  не се водят „извадени от контекста”, а „недобре преведени”. Смисълът обаче остава, както се разбира от тази декларация, затова и няма извинения към нашата страна и премиера Борисов, който се нае да ги изиска.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и