Свързани новини

28.03.2019 15:03

Източват еврофонд с фалшиви договори

Видян 3478 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Подготвя се подмяна на класирането на проектите, получени по първия прием на схемата Насърчаване на предприемачеството, която се финансира със 70 млн. лв. от Оперативна програма Иновации и Конкурентоспособност“, разкри сайтът sofia.media преди ден.


„Каква е предисторията: В началото на юли 2018 г.  е отворена за кандидатстване схема за финансиране на нови компании. Основната цел на схемата е да предостави безвъзмездни средства за създаване и развитие на нови предприятия в приоритетни сектори на Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 г. и специфични сфери, свързани с преодоляването на европейски и регионални предизвикателства.


За да бъдат класирани обаче, новите фирми е трябвало да привлекат в екипите си предприемач с повече от 3 г. опит и поне бакалавърска степен в областта на предприемаческата идея, както и служители със сходен общ опит - повече от 7 г. и подходяща магистърска степен на висшето си образование. Образованието и опитът на предприемача и неговия екип съгласно критериите за оценка носят 26 точки от общо 85 точки, като от тях 16 точки са само за опита. Тоест, без тях не става!


Няма и седмица след скандалите, разтърсили НОИ в Силистра за признаването на трудов стаж на хора без това право срещу 10 000 лв., Министерството на икономиката ще ги надмине като признае фиктивни или фалшиви граждански договори, „доказващи“ години професионален стаж с фиктивно възнаграждение от по 50-100 лв. на година.


Въпросът е срещу какво?


Очевидно по същия начин отделите за подбор на човешки ресурси в държавната администрация признават професионалния стаж и затова няма защо да се учудваме от постоянно изникващите калинки.


Но реалният проблем е, че голям брой фирми са положили огромни усилия да привлекат в екипите си опитни професионалисти не с 3 г. опит, а с по 10-15 г. и повече, и да предложат качествени идеи за устойчив растеж на тези нови дружества, но те ще бъдат изместени от фиктивни компании, с фиктивни собственици с фиктивен опит и с фиктивни проекти.


Кое ни навежда към такива заключения?


Отговорът е прост. Когато се привличат доказани професионалисти, те знаят цената на техните усилия и следователно ще изискват високо възнаграждение, което прави проектите реални с реална работа и реални разходи. А когато се назначават фиктивни лица с фиктивен опит, същите спокойно биха предоставили дебитните си карти докато съответните оценители получат своята отплата за високата оценка.


Защо смятаме, че проектите ще са фиктивни ли? Защото практиката показва, че когато някой си служи с фиктивни документи при кандидатстване, изпълнението на проекта също е фиктивно. А ние ще продължим да очакваме, че с тези публични средства ще се подкрепя създаването на устойчиви компании, които ще станат част от гръбнака на бъдещата ни икономика, които ще водят до растеж, по-висока конкурентоспособност и качествени работни места. Дали?”, завършва sofia.media.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец