01/02
28.03.2019 14:21

До 2021 г. ще бъдат закрити всички домове за деца в страната

Видян 1142 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


До 2021 г. предстои поетапно да бъдат закрити всички социални домове в страна, в които към момента има около 660 деца. Това заяви зам.-министърът по труда и социалната политика Зорница Русинова по време на посещението си в Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания с потребност от постоянна медицинска грижа в Габрово. Процесът по деинституционализацията на децата започва през 2009 г., като до момента над 7000 деца от цялата страна са изведени от институциите.
„След извеждането от институциите, децата имат нужда да бъдат приети от обществото. Чрез кампанията „Мисията е възможна“ се стремим да покажем, че в България няма различни деца и трябва да проявяваме толерантност към уязвимите групи в обществото. Те имат нужда да усещат разбиране от своите връстници, техните родители и цялото общество“, коментира Зорница Русинова.
Проведеното социологическо проучване от МТСП показва, че само 5% от българите биха искали да работят като приемни родители, а едва 20% от семействата са склонни да поканят на вечеря в дома си дете с увреждане. „Усилията ни в „Мисията е възможна“ са насочени към децата, защото реалната промяна с дългосрочни резултати е възможна, когато се променят нагласите още в ранна детска възраст“, допълва заместник-министърът.
Габрово е сред общините с пилотни проекти по деинституционализацията с Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания с потребност от постоянна медицинска грижа.
„Благодарение на общите ни ежедневни усилия, в Габрово няма нито едно дете в институция и се гордеем, че успяваме да покажем добър работещ модел на социална система. Предизвикателство остава обаче намирането на квалифицирани и отдадени кадри. Работещите в сектора имат нужда от подкрепа и признателност от обществото, което да доведе до промяна в имиджа на професията“, посочва кметът на Габрово Таня Христова.
„Мисията е възможна“ е национална кампания на Министерство на труда и социалната политика чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, целяща промяна на обществените нагласи към децата от социалните услуги. Повече за „Мисията” като кампания и дейности можете да прочетете на http://esf.bg/misiata.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог