Свързани новини

28.03.2019 16:55

Тайна ядрена сделка на САЩ със С.Арабия

Видян 2007 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери одобри 6 тайни разрешителни на компании за продажба на ядрени технологии и помощ за Саудитска Арабия, според копие на документ, видян от Ройтерс. Администрацията на Тръмп се стреми към по-голяма ядрена сделка със Саудитска Арабия, която има за цел да изгради поне две атомни електроцентрали. Няколко държави, включително САЩ, Южна Корея и Русия, се състезават за нея, а се очаква победителите да бъдат обявени по-късно тази година от Саудитска Арабия. Някои обаче предполагат, че не става въпрос само за мирен атом, което – ако има основание поставя Вашингтон в неудобното положение да е получил отказ от ядрената програма на Иран, да притиска за същото КНДР, а да дава оръжие на Рияд, без санкция от ООН и останалите атомни държави. Разрешителните на Пери, известни като Part 810, позволяват на компаниите да извършват предварителна работа по ядрените мощности преди всяка сделка, но не и да доставят оборудване, което ще отиде в централа.


Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката (NNSA) заяви в документа, че компаниите са поискали от администрацията на Тръмп да запази в тайна разрешителните. Много законодатели в САЩ са загрижени, че споделянето на ядрени технологии със Саудитска Арабия в крайна сметка би могло да доведе до надпревара за ядрени оръжия в Близкия изток. Премиерът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман заяви пред CBS миналата година, че кралството ще разработи ядрени оръжия, ако неговият съперник Иран го направи.  Загрижеността в Конгреса относно споделянето на ядрени технологии и знания със Саудитска Арабия нарасна, след като американският журналист Джамал Кашоги беше убит миналия октомври в саудитското консулство в Истанбул. Разрешителните са издадени след ноември 2017 г., но от документа не е ясно дали някое от тях е дадено след убийството на Кашоги. Напомняме, че в момента С. Арабия води мръсна и неразрешена от ООН война с Йемен, която причини невиждана хуманитарна криза с поне 2 милиона умиращи от глад и болести деца, при блокирани от Рияд пристанища и летища за доставка на храни и лекарства. Преди дни световните медии съобщиха и за епидемия от холера в бедната страна, откъдето идва кафето.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    гуем смеф! в СА работят само наемниди чужденци! местните освен властимащите с чешат "т" и праят "с" щото са но доживотна стипендия-пенсия!!! с тез оръжия само ще напраят беля и ша ядат мноо бой!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и