Свързани новини

27.03.2019 13:05

Превозвачите протестират в Страсбург и София срещу пакета Мобилност

Видян 970 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Български превозвачи започнаха протеста си пред сградата на Европейския парламент в Страсбург срещу пакета Мобилност. Той ще бъде гласуван в началото на април, но днес има дебати по темата, предаде БНР.


Пакетът Мобилност все пак стигна до пленарна зала в понеделник с едва два гласа мнозинство и в отсъствието на трима наши евродепутати.


Превозвачите, както и българските представители в Европейския парламент, смятат, че част от промените в пакета целят ликвидиране на транспортния бизнес не само в България, но и в други държави от Източна Европа. Затова към протеста на българите се присъединиха и техни колеги от Румъния, Полша, Литва, Словения.


„С протеста си се надяваме да повлияем за разумното вземане на решение по текстовете по пакета“, каза Ангел Траков от Сдружението на международните превозвачи.


„Организирали сме трибуна с радиоуредби, ще говорят наши колеги от всички държави, които подкрепят протеста, може би ще има изказвания от евродепутати. Ще бъдем всички с жълти жилетки и ще имаме вувузели, знамена, плакати, изразяващи нашата позиция и нашето мнение. Пряко ще изразим мнение пред хората, които ще вземат решение“.


На трибуната излязоха евродепутатите Илхан Кючюк, Момчил Неков и Андрей Новаков.


Новаков каза, че „всички сме едно, постигнахме пореден тактически напредък, няма да ви предадем".


Протест срещу пакета „Мобилност“ има и в София. Камарата на автомобилните превозвачи в България, Националното сдружение на българските превозвачи и Асоциацията на българските предприятия за международен транспорт и пътища организират пешеходно шествие. Началото му е пред храм-паметник „Александър Невски“. Очаква се около 300 души да се включат в шествието.


Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи обясни:


„По ул. „Оборище“, наляво по ул. „Раковска“ и шествието ще стигне до сградата на Европейската комисия в София, където ще останем може би около два часа, докато тече гласуването. Ще има много знамена, български, и ще имаме транспаранти, винили, плакати. Искаме просто да покажем, че нас ни има и че няма да се примиряваме с това, което искат да наложат насила“.


Част от българските представители в Европарламента, заедно с техни колеги от Централна и Източна Европа, са подписали писмо до председателя Антонио Таяни с искане да върне пакета в Комисията по транспорт заради огромния брой предложени поправки, които са над 2000. Настоява се предложението да бъде подложено на гласуване и заради липсата на превод на всички езици. Евродепутатите ни ще искат също разделно гласуване на всяка поправка, което ще удължи процедурата с повече от 5 часа, а българските представители ще искат прекъсване на заседанието на всеки десет минути. Това е спасителният план, по думите на евродепутата Ангел Джамбазки, за да бъде осуетено приемането на спорния пакет в този Европарламент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а