Свързани новини

26.03.2019 10:53

Станишев: Управляващите пропуснаха да преговарят по пакета Макрон

Видян 1161 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Два гласа не ни достигнаха днес, за да спрем гласуването на пакета „Мобилност“ в сряда в Европейския парламент. Това показа още веднъж дълбокото разделение сред депутатите – не по партиен, а по национален признак. Доволен съм, че Делегацията на българските социалисти беше в залата в пълен състав. Този резултат показа и че битката все още не е загубена". Това написа на страницата си във фейсбук президентът на ПЕС Сергей Станишев след гласуването в Европарламента късно снощи.


"Ако можем наистина да съжаляваме за нещо, то е за пропуснатите възможности при преговорите между държавите-членки в Съвета, особено по време на Българското председателство. Тогава управляващите сметнаха, че е по-рейтингово да играят ва-банк на гребена на популистката вълна и отказаха въобще да преговарят по досието, уж в защита на националния интерес. Така просто подариха темата на Австрийското председателство, които нямаха подобни скрупули и си изиграха картите по-интелигентно – приетата позиция на Съвета отразява изцяло техния интерес. Това прави задачата ни в ЕП изключително трудна, предвид броя депутати от големите държави.


В условията на предизборна кампания е невъзможно да се постигне разумен и справедлив компромис по пакета от мерки за транспортния сектор и въпросът трябва да остане за разглеждане в следващия мандат на ЕП. Това беше и посланието ми към премиерите и партийните лидери на ПЕС миналата седмица.


Предстоят интензивни дни на преговори и съгласуване на позиции. Необходима е пълна мобилизация на депутатите от всички страни, които ще бъдат негативно засегнати от планираните промени. В същото време, постъпилите допълнителни предложения за изменения са над 1200. В тази ситуация рискуваме да се приеме позиция, която в крайна сметка да не удовлетворява никого, а да послужи единствено на анти-европейците, които ще я развеят като знаме срещу „лошия“ ЕС. Така става винаги, когато националният егоизъм вземе връх над общия интерес и духа на компромис, сътрудничество и солидарност, който е заложен във функционирането на европейските институции.


А духът на националния егоизъм отдавна е пуснат от бутилката. Но каквото и да се случи в сряда, борбата е далеч от своя край – предстоят преговори между държавите-членки, Парламента и Комисията, които със сигурност ще отнемат много време. Вярвам, че трябва да водим битката до край, заради хората в транспортния сектор и техните семейства. Заради националния интерес на България. И заради ЕС, какъвто го искаме - на солидарността и справедливостта.", написа още лидерът на европейската левица.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес ще се чувствате бодри и готови за подвизи

Днес ще се чувствате бодри и готови за подвизи.