Свързани новини

26.03.2019 10:19

Мозъчни клетки се образуват през целия живот, сочи ново проучване

Видян 1135 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мозъчни клетки се образуват през целия живот (поне до 97-годишна възраст), според нов проучване на университета в Мадрид. Досега се смяташе, че сме родени с всички мозъчни клетки, които някога ще имаме.


Проучвания върху бозайници също показват нови мозъчни клетки, които се образуват по-късно в живота, но степента на "неврогенеза" в човешкия мозък е все още източник на дебати.


Изследването, публикувано в Nature Medicine, наблюдава мозъците на 58 починали хора на възраст между 43 и 97 години.


Фокусът беше върху хипокампуса - част от мозъка, участваща в паметта и емоцията. Това е частта, от която се нуждаете, за да помните къде сте паркирали колата.


Невроните не се появяват в мозъка напълно формирани, а трябва да преминат през процес на "отглеждане и зреене".


Изследователите са били в състояние да забележат незрели или "нови" неврони в мозъците, които те изследват.


При здрави мозъци имаше "леко понижение" в количеството на тази неврогенеза с възрастта.


Изследователят Мария Лоренс-Мартин заяви пред BBC News: "Вярвам, че ще генерираме нови неврони, докато имаме нужда да научим нови неща. И това се случва през всяка секунда от живота ни.


Но имаше различна история в мозъците на пациентите с Алцхаймер.


Броят на образуваните нови неврони намалява от 30 000 на милиметър до 20 000 на милиметър при хората в началото на болестта на Алцхаймер. Това е 30% намаление в първия етап на болестта.


Болестта на Алцхаймер остава нелечима, но основният фокус на изследванията е насочен към бета амилоид, откриван в мозъчни лезии. Разбирането на причината за намаляване на неврогенезата може да доведе до нови лечения както при болестта на Алцхаймер, така и при нормалното стареене.


Но тя казва, че следващият етап от изследването вероятно ще изисква да се гледа в мозъците на хората, докато са все още живи, за да се види какво се случва с времето.


Д-р Роза Санчо, ръководител на изследването в Alzheimer's Research UK, заяви: „Докато започваме да губим нервните клетки в началото на зрелостта, това изследване показва, че можем да продължим да произвеждаме нови дори в 90-те години.


„Алцхаймер радикално ускорява скоростта, с която губим нервните клетки и това проучване дава убедителни доказателства, че тя също ограничава създаването на нови нервни клетки.


"По-големите изследвания ще трябва да потвърдят тези констатации и да проучат дали биха могли да проправят пътя за ранен тест, за да установят тези, които са най-застрашени от болестта."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци