Свързани новини

25.03.2019 10:12

НАТО: Бомбите над Сърбия бяха нужни и легитимни

Видян 1268 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

20 г. след бомбите по Белград с надписи Честит Великден, поразили болници, пътнически влак с десетки жени и деца жертви, разрушили катедрала, сградата на сръбското радио и телевизия, вместо извинение НАТО поднесе назидание на комшиите. Напомняме, че тогава авиоударите не бяха позволени от ООН, което принципно е задължително условие според международното право, а самолетите не бяха пуснати от тогавашния и сегашен член на НАТО и ЕС Гърция, но бяха поканени от нечленуващата в онези години България. Напомняме, че една от осколките падна чак в софийския квартал Горна баня.


„НАТО започна операция Съюзна сила през март 1999 г., за да спре хуманитарната катастрофа в Косово. Използването на силата на Алианса е било необходимо и легитимно. Целта на военните действия бе да се сложи край на всички репресии срещу цивилното население на Косово. Тя постигна онова, което целеше”, гласи декларация на Пакта за 20-годишнината.


Само напомняме, че Косово и Метохия – родния край на български поборник Димитър Общи и на още стотици хиляди хора с наши корени, беше по онова време автономна област в Сърбия, тогава и сега суверенна и международно призната държава. В резултат от бомбардировките, без дори да бъде проведен референдум, тя бе отцепена от страната, въпреки че нейната история започва именно оттам, но постепенно се заселват и се множат мюсюлмани, дошли с османското иго на Балканите и реално асимилират голяма част от християнското население, както сочи статистиката. И до момента 5 членове на ЕС, сред които четвъртата икономика Испания отказват да признаят Косово за държава, поради което и не подписа декларацията за Западните Балкани при българското европредседателство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак