Свързани новини

21.03.2019 17:41

Медиците на бунт, излизат на палатков лагер

Видян 1703 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Медицински сестри, лаборанти, акушерки, физиотерапевти, фелдшери и други здравни работници излязоха на протест в цялата страна. Стотици медицински специалисти се събраха и пред Министерството на здравеопазването (МЗ) в столицата. „Ще гоним с камъни тази власт”, заканиха се протестиращите.


Медицинските сестри настояват за стартова заплата в размер на две минимални работни заплати за страната, за подобряване на условията на труд, за привличане на нови кадри и възможност за кариерно израстване. Уж синдикатите КНСБ и Подкрепа странят от протеста срещу близката им власт.


Здравният министър Кирил Ананиев заяви пред журналисти, че заплатите ще се увеличат от 1 април с допълнителните 30 млн., които държавата отпусна извънредно на болниците. Той посочи, че е предложил на протестиращите съвместно да изготвят методика за формиране и разпределение на средствата за възнагражденията им. Организаторите на протеста обаче заявиха, че не вярват на обещанията на здравния министъра. „Министърът не е в позиция да преговаря”, обявиха присъстващите, за които той окончателно е изгубил авторитет. По-рано на среща с организаторите Ананиев, заяви, че отказа да налее още милиони за заплати в болниците с аргумента, че това "само ще задълбочи проблема". С което подхрани недоволството на медиците. Самият Ананиев призна, че няма нито една болница сред държавните и общинските, в която да има правила и ред при формирането на заплатите, а в държавните и общинските болници има сериозни различия в заплащането. Той бе категоричен, че не е обещавал "никаква конкретна цифра", защото методиката, която ще бъде разработена, ще покаже "къде трябва да бъде стартовата заплата" за професионалистите по здравни грижи.


„Не сме удовлетворени от срещата. Не е изпълнено нито едно от исканията ни. Представен ни беше анализ със статистика на трудовото възнаграждение на специалистите по здравни грижи. Има липса на кадри в системата на здравеопазването”, заявяват сестрите.


„Протестът ще продължи, докато не се удовлетворят исканията ни”, заяви още Илиева. Но подчерта, че в момента медиците не искали оставката на министъра. На митинга обаче всички викаха точно това! Сред протестиращите присъстваха и представители на синдикат Защита, с искане за оставката на Ананиев. Очаква се пред сградата на МЗ да бъде разпъната и палатка, както беше обявено преди протеста.


По думите на организаторите  има оказан натиск върху протестиращи медицински сестри и посочи за пример болница Пирогов, както и лечебни заведения от Казанлък, Монтана и Пазарджик.


„Трябва да се направи всичко възможно да задържим тези специалисти в страната ни”, заяви  омбудсманът Мая Манолова, която дойде при протестиращите.


Междувременно анализ за периода 2015-2017 г. показа, че в България има 420 медицински сестри на 100 хиляди души население, което нарежда страната ни на предпоследно място в ЕС. Съотношението в останалите членки на ЕС е 820 медицински сестри на 100 хиляди души.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог