Свързани новини

21.03.2019 16:03

ЕС иска Брекзит преди евровота, Меркел: и то при ОК за сделка

Видян 1810 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мечтите и договорките на Тереза Мей с президента на ЕС Доналд Туск бяха полети със студена вода при челния сблъсък с лидерите на Съюза. Преговорите, които приключиха след редакционния финал на броя показаха следното:


 Още в нощта на сряда срещу четвъртък на Лондон ясно е казано – ако има отлагане на напускането на Великобритания, то не може да бъде по-късно от 22 май. Датата 30 юни, на която залага Мей, не е приемлива, тъй като от 23 до 26 май се провеждат изборите за Европарламент. Ако към тези дати Великобритания е в общността, тя трябва да гласува за свои евродепутати, а това – както 19 минути многократно написа – означава пълна каша с легитимността на новоизбрания Европарламент, оттам на избраната от него бъдеща Еврокомисия, оттам на всичките решения на двете нови институции – включително по бюджета и по еврофондовете – тотален блокаж на цялата работа на Евросъюза.


Немският канцлер Меркел, която до сряда подкрепяше удължаване, за разлика от главния преговарящ на ЕС с Великобритания Барние, постави ново категорично условие и то е – удължаване на Брекзит ЕДИНСТВЕНО И САМО ПРИ ГЛАСУВАНО ОТ ПАРЛАМЕНТА В ЛОНДОН ОДОБРЕНИЕ НА СДЕЛКАТА НА МЕЙ СЪС СЪЮЗА. Германия беше подкрепена по принцип от Франция. Президентът Макрон заяви: „Ако изобщо склоним на някаква техническа отсрочка, възможно най-кратка, тя ще бъде само при ясно изразена от британския парламент позиция ЗА сделка с ЕС по излизането. В противен случай на 29 март Лондон излиза и няма връщане. Ние уважаваме волята на британския народ и неговото НЕ”, цитира го Гардиън.


Това е на практика неизпълнимо, след като не просто няколко поредни вота отхвърлиха предложенията на английския премиер и то с разбиващи рекордни мнозинства, но дори самият шеф на парламента от нейната партия вече е твърд противник на офертата на недолюбваната председателка.


Напомняме, че в сряда Мей беше предвидила за пореден път да подложи на гласуване сделката си с ЕС пред Камарата на общините, за да получи одобрение преди да замине за Брюксел. Тя обаче не посмя да го стори, очевидно несъбрала подкрепа за минаването на решението. С това може да се обясни и реакцията на Меркел. Явно Мей не може да убеди никого, че представлява някого, освен себе си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец