Свързани новини

21.03.2019 09:31

Шабленското езеро се източило само

Видян 1851 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


На Шабленското езеро е прокопан канал, но водоемът се източил сам. Тази абсурдна версия лансира пред БНР Миглена Иванова, експерт Защитени територии в РИОСВ-Варна. Преди дни Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) констатира екокатастрофа там, вследствие на понижено с около метър водно ниво. Районът е част от Натура 2000, а информацията е, че езерото е източено заради наводнение в близката до него правителствена резиденция. Случаят спечели вниманието на премиера Борисов, който прати министър Нено Димов лично да провери ситуацията. "Ние, които сме направили толкова много за опазване на околна среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина", заяви Борисов.
Както може да се очаква, Димов установи, че всички дейности около източването на езерото са извършени в срок и съгласно правилата, а пред него управителят на резиденцията Кралю Кралев обясни, че от 20 години всяка година правят това пускане поради високите нива на водите, които наводняват сградите. Т.г. изпускането било на 15 февруари.
Според Миглена Иванова самото оттичане е станало по естествен път. Каналът се е формирал естествено от водите, каза тя, въпреки че обясни, че е ползвана техника, разкри тя.
БДЗП е алармирала прокуратурата по случая. Същото е направила и екоинспекцията за опожарени около 17 декара тръстика. Запалена от неизвестни извършители е площ, освободена от водата след оттичането. БДЗП предполага, че огънят е във връзка с мерките по опазване на резиденцията.
Цялата тази сага доведе до благоприятен за РИОСВ-Варна финансов резултат. Изпратен от премиера Борисов да провери на място ситуацията, екоминистърът Нено Димов съобщи, че по програма Околна среда се отпускат към 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро. С парите ще се разпорежда варненската екоинспекция.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци