Свързани новини

21.03.2019 09:27

Медицинските сестри опъват палатки пред МЗ

Видян 1167 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Медицинските сестри ще протестират утре с палатки пред сградата на Министерство на здравеопазването, заяви пред журналисти след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев Мая Илиева, говорител на Инициативния комитет, организирал протеста, провел се преди 20 дни.

Илиева подчерта, че не вярват на обещанията на министър Ананиев за увеличение на заплатите на професионалистите по здравни грижи, предаде БТА. Медицинските сестри настояват за стартова заплата в размер на две минимални работни заплати за страната, за подобряване на условията на труд и възможност за кариерно израстване.

По думите на Илиева има оказан натиск върху протестиращи медицински сестри и посочи за пример болница "Пирогов", както и лечебни заведения от Казанлък, Монтана и Пазарджик.

Министър Кирил Ананиев каза пред журналисти, че е предложил на протестиращите съвместно да изготвят методика за формиране и разпределение на средствата за възнагражденията им. Той цитира данни, според които заплатите в държавните и общинските болници показват сериозни различия, като в държавните лечебни заведения средната брутна заплата за медицинска сестра е 1470 лв., а в общинските - 1040 лв.

По думите на министър Ананиев, няма нито една болница сред държавните и общинските, в която да има правила и ред при формирането на заплатите.

Ако ние днес и сега извадим нов ресурс, както извадихме преди това 30 млн. лева, за да ги дадем за заплати, това означава, че ние само ще задълбочим в момента проблемите, които има, каза министърът.

Той бе категоричен, че не е обещавал "никаква конкретна цифра", защото методиката, която ще бъде разработена, ще покаже къде трябва да бъде стартовата заплата за професионалистите по здравни грижи. "Защото не е тайна, че основните заплати се държат на много ниско равнище, а брутните работни заплати са два пъти или повече от два пъти по-високи", цитира министъра БНР.

Очаква се съвместната работна група за изготвянето на методиката да започне работа следващата седмица, като след това ще бъде представена пред МС.

Методиката ще бъде задължителна за държавните болници, а за общинските болници, зависи от решението на техния принципал. Министърът допълни, че се предвижда държавата да заплаща стипендиите на специализантите по обща медицина и педиатрия.

Анализ за периода 2015-2017 г. показа, че в България има 420 медицински сестри на 100 хиляди души население, което нарежда страната ни на предпоследно място в ЕС. Съотношението в останалите членки на ЕС е 820 медицински сестри на 100 хиляди души.







 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп