Свързани новини

20.03.2019 17:13

Нурсултан е новото име на Астана

Видян 1781 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Първото решение на новия президент на Казахстан Касым-Жомарт Токаев е да бъде прекръстена столицата Астана – делото на живота на предшественика му Нурсултан Назарбаев, предаде ВВС. Главният град на една от най-големите страни в света вече ще се нарича Нурсултан. Назарбаев ще остане пожизнен Лидер на нацията и шеф на Военния съвет – втората от титлите даваше на Дън Сяопин в КНР правото да управлява реално, без да заема други постове. Напомняме, че Назарбаев 35 години, още от съветско време, управлява Казахстан – като премиер от 1984 г., като първи секретар на Компартията от 1989 г., като президент на Казахската СССР от 1990 г. и като първи и единствен засега президент на независимата държавата от 1991 г., последно презизбран за чътвърти мандат през 2015 г. Именно него ще довърши до 2020 г. Касым-Жомарт Токаев. Досега той беше председател на Сената на парламента на Казахстан, бил е премиер на страната, а също заместник-генерален секретар на ООН, след като е бил и външен министър. Той е възпитаник на московския МГИМО – една от водещите дипломатически академии в света, където са дипломирани и видни българи като премиера Жан Виденов и бизнесмена Валентин Златев.
    Мястото му на председател на Сената ще заема Дарига Назарбаева – голямата 55-годишна дъщеря на Нурсултан Назарбаев. Като на конгрес на ГЕРБ, тя бе избран със 100% от гласовете. Досега тя беше председател на парламентарната комисия по външна политика и национална сигурност в парламента. Очаква се на изборите през 2020 г. тя да бъде издигната за нов президент или да остане на поста.
Първият разговор на Назарбаев след ПРОЩАЛНАТА МУ ТВ РЕЧ НА РУСКИ ЕЗИК , не на казахски, беше с руския президент Путин. За беседата беше съобщено, без да се дават детайли на темите.
Припомняме, че именно Назарбаев е архитектът на Евразийския съюз. Идеята на организацията е да събере в едно бившата територия на Съветския съюз, разделена сега на 15 отделни републики, които преди това бяха в обща държава. 3 от тях – Литва, Латвия и Естония са в ЕС, една – Украйна стои встрани дори от другата организация в постсъветското пространство – ОНД.


На снимката: Бившият и бъдещ президент с кралица Елизабет Втора и принц Филип



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате